Fit & Gezond

Wie lang en slank is, verdient meer

Print
Wie lang en slank is, verdient meer

Je uiterlijk speelt een grotere rol dan je diploma bij de kans of je een (goed betaalde) job krijgt. Dat werd voor eens en altijd bewezen door het Nederlandse Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Het SCP deed onderzoek bij 3.000 Nederlanders naar de invloed van uiterlijk op het werk. Die invloed is groot: de kans dat knappe werkzoekenden op sollicitatie mogen komen, is twintig procent groter. Vooral lengte schijnt mee te spelen als je succes wil op de werkvloer, zo schrijft de Nederlandse krant NRC.Next. ‘Elke centimeter lengte extra, geeft je vijf procent extra kans op een hoog inkomen in plaats van een gemiddeld inkomen’. Wie te veel weegt, wordt dan weer benadeeld, zeker als vrouw: met elk Body Mass Index-punt daalt hun kans op een gezinsinkomen in de hoogste categorie.

Naast uiterlijk speelt het ook mee hoe fit je mentaal en fysiek bent en hoeveel zelfvertrouwen je uitstraalt. Hoe positiever je zelfbeeld, hoe groter de kans op een hoog inkomen. Hier zijn vooral mannen in het voordeel, want die voelen zich volgens het onderzoek fitter, hebben meer zelfvertrouwen en zijn tevredener over hun uiterlijk. Vooral mannen van boven de vijftig gaan zichzelf steeds aantrekkelijker vinden.

Tenslotte speelt ook mee wat voor werk je wil doen. Voor beroepen waarvoor weinig opleiding nodig is, zijn uiterlijk en zelfvertrouwen doorslaggevende factoren. Bij beroepen waarvoor wel een hogere opleiding nodig is, zijn een diploma en werkervaring even belangrijk als uiterlijk.

Niet te missen