Mode

Cadeautjes kopen? Hou je manieren

Print
Van bonnen tot interieurobjecten: we zijn volop cadeautjes aan het zoeken om vrienden, kennissen en familie te verrassen met Kerstmis en Nieuwjaar. Maar met welk geschenk maak je een goede indruk en welk pakje wordt gegarandeerd aan de kant geschoven? Een moderne les cadeau-etiquette van Wasbar-duo Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde.

Wanneer deel je cadeaus uit?

De kerstmuziek weerklinkt in de woonkamer, de blinkende boom is eyecatcher van dienst en het kleine kind in je popelt om een cadeau te openen. Maar wanneer is het geschikte moment? ‘Tijdens het aperitief’, zegt Dries vastberaden. ‘Iedereen zit gezellig te keuvelen over koetjes en kalfjes en je hebt even tijd. Deel je uit tijdens het diner, dan kunnen pakjes de hele boel vertragen’, zegt Yuri. 'Je kan een van je gasten op dat moment een briefje met naam laten kiezen en de gekozen persoon mag dan zijn pakje overhandigen. Dan mag de eerste ontvanger zijn pakje geven, enzovoort...’ Volgens Dries en Yuri is er nog een extra voordeel: 'Als je het cadeau niet tof vindt, heb je nog genoeg tijd om je te bezatten en erover te geraken.'

Wat met ongeduldige kindjes bij de boom?

En nu? En nu? Nu misschien? Kinderen (maar ook volwassenen) kunnen behoorlijk verlangen naar het moment waarop ze hun pakje mogen uitpakken. ‘Als je tijdens het aperitief een pakje geeft, dan zijn ze blij en kunnen ze zich de hele avond bezighouden. Op dat moment geef je beter geen videospel. Dan zitten ze de hele avond aan de televisie gekluisterd. Een gezelschapsspel is een goed idee, zeker als je in intieme kring viert. Kerst- en oudejaarsavond zijn perfecte momenten om eens met het hele gezin een spel te spelen’, zegt Dries. ‘Maar als er meer pakjes zijn, kan je ook eentje opzij houden tot middernacht. Als de kinderen zo lang mogen opblijven is het een magisch moment om dan uit te pakken’, zegt Yuri.

Hoe vind je een geschikt cadeau?

‘Nog nooit het huis gezien van de man of vrouw die je uitnodigt? Koop dan zeker geen interieurspullen. Geen planten, geen objecten, niets. Dat is geld in de vuilnisbak. De kans dat je iets passends koopt is klein, de kans dat de ontvanger zichzelf verplicht om jouw ‘gedrocht’ uit te stallen is groot. Voorkom deze gênante situatie voor jullie beiden’, zegt Yuri. Geld is een goede keuze, maar kies bij voorkeur niet voor een standaard bedrag. 69 euro of 123 euro valt veel meer op dan 50 of 100 euro.

Wat met cadeaubonnen?

‘Cadeaubonnen kunnen perfect, maar zorg dat ze na Kerst of Nieuwjaar nog zeker negen maanden geldig zijn. Kies ook slim: geef geen bon voor een romantisch ontbijt aan je tante die constant ruzie maakt met haar man. Hou ook rekening met de woonplaats van de mensen. Wonen ze op het platteland? Dan moeten ze wellicht naar een stad rijden om hun bon te verzilveren en niet iedereen ziet dat zitten’, zegt Yuri. Sowieso is een bon van een keten altijd een goede keuze: de winkels zitten overal en iedereen vindt wel iets dat ze kunnen gebruiken. Als mensen aan het verbouwen zijn, zijn ze vast gelukkiger met een kaart voor een doe-het-zelfwinkel dan voor een weekendje weg. Ze zitten toch met hun gedachten bij hun huis.'

 


Beeld: Nick Proot

Mag je een ‘slecht’ cadeau aan iemand anders schenken?

‘Zeker’, zegt Dries. ‘Maar let wel op met champagne. Dat is het enige product waar geen productie- of houdbaarheidsdatum op staat en als de drank slecht is, dan zie je het niet aan de fles. Meestal weet je nog wat je van wie hebt gekregen. Maar het is een beetje sneu voor de nieuwe ontvanger als hij merkt dat je hem een afdankertje hebt gegeven. Check voor dezelfde reden of er geen andere naam op het pakje staat.'

Mag je ook met lege handen aankomen?

‘Als mensen erop hameren dat het een feestje wordt zonder cadeaus dan moet je dat respecteren. Beslis je op het laatste moment toch om iets te kopen, dan ben je misschien de enige en voelen genodigden die echt niets hebben meegebracht zich vervelend. Je kan wel een kaartje met een tof zinnetje afgeven, dan krijgt iedereen een goed gevoel. Koop echter wel altijd een pakje voor de gastvrouw of -heer. Dat is de minste moeite die je kan doen’, zegt Yuri.

Hoeveel kost een goed kerstcadeau?

Een gouden regel: kerstcadeaus hoeven niet duur te zijn. Het is de bedoeling dat het feest een gezellig onderonsje wordt. Als je wil imponeren met cadeaus kan je de sfeer negatief beïnvloeden. Hou ook rekening met het soort feest waar je naartoe gaat: ga je een zevengangendiner eten, dan zal je wellicht een duurder cadeau geven dan aan vrienden met wie je samen rond de vuurkolf zit’, zegt Dries.

Zorg vooral dat het cadeau feestelijk is ingepakt. Wat je ook geeft en of je nu krantenpapier of een stuk touw als lint gebruikt: het toont aan dat je de moeite hebt gedaan. Mensen houden van de spanning rond cadeautjes openen. ‘Hier is het jouwe, geef nu maar het mijne’, dat zeg je eigenlijk als je niet inpakt’, zegt Yuri.
 


Beeld: Nick Proot

Cadeautip: het nieuwe boek van Dries en Yuri ‘Hou Je Manieren’, 19,99 euro. Zowel in de Wasbar in Gent, Antwerpen en Kortijk zijn ook wasbonnen verkrijgbaar.

Niet te missen