Weyts wil logiesdecreet vereenvoudigen

Print
Weyts wil logiesdecreet vereenvoudigen

Ben Weyts. Foto: BELGA

Minister Ben Weyts werkt aan een vereenvoudiging van het logiesdecreet en wil dat ook nieuwe logiesvormen vergund geraken. ‘Denk maar aan een boomhut bijvoorbeeld, die vraagt om een andere regelgeving’, klonk het in Gent op de lancering van de nieuwe gids ‘Logeren in Vlaanderen Vakantieland’.

Vlaams minister voor Toerisme Ben Weyts (N-VA) vroeg zijn administratie om een evaluatie van het huidige decreet en wil volgend jaar een nieuw logiesdecreet. ‘De regels en procedures moeten eenvoudiger worden, om zo het aanbod kleinschalige logiesvormen uit te breiden’, zegt Weyts. Hij wil daarmee specifiek het openen van B&B’s aantrekkelijker maken. ‘In bepaalde gebieden zoals Vlaams-Brabant is er een achterstand, terwijl West-Vlaanderen en Limburg absolute koplopers zijn.’

Met een nieuw logiesdecreet wil Weyts kleinschalige en authentieke vormen van verblijfstoerisme blijvend in de markt zetten.

Het nieuwe decreet moet ook deuren openen voor nieuwe logiesvormen. ‘Denk maar aan een boomhut bijvoorbeeld, die vraagt om een totaal andere regelgeving en raakt met het huidige logiesdecreet nooit vergund’, klinkt het.

Tijdens de lancering van de derde gids ‘Logeren in Vlaanderen Vakantieland’, wees Oost-Vlaams gedeputeerde voor Toerisme Eddy Couckuyt (SP.A) erop dat met de afschaffing van het Provinciefonds, middelen voor dergelijke promotiecampagnes elders gezocht moeten worden.

‘Via interprovinciale solidariteit hebben we dit in 2014 tijdelijk overbrugd, maar dat was eenmalig, terwijl dit een te succesvol product is om te laten schieten’, aldus Couckuyt. Minister Weyts reageerde daarop dat de promotie van binnenlands toerisme een taak van de provincies is, en dat ze daarvoor hun eigen fiscale bevoegdheden hebben.