Populaire torrentsite The Pirate Bay offline gehaald

Print
Populaire torrentsite The Pirate Bay offline gehaald

Foto: Archieffoto

In de Zweedse gemeente Nacka hebben de politietroepen een grootschalige actie opgezet om de populaire torrentsite The Pirate Bay van het web te halen. De illegale downloadwebsite kon de laatste maanden de autoriteiten handig omzeilen, maar moest gisteren toch het onderspit delven.

The Pirate Bay is bij internetsurfers al jaar en dag bekend om gratis tal van films, albums, games en afbeeldingen te bemachtigen. Via torrents, downloadlinks die je met een programma activeert, is het een kwestie van minuten eer je de laatste blockbuster op je computer ziet verschijnen.

Sinds zijn oprichting in 2003 hebben meerdere instanties geprobeerd om de website niet meer beschikbaar te stellen voor de modale internetbezoeker, maar ditmaal komen de makers er niet zo gemakkelijk van af.

Zo stormde een lokale Zweedse politiecel gisteren het webhostingsbedrijf Portlane binnen in het dorpje Nacka, waar de site ondergedoken zijn verblijf had. De troepen namen computers en servers in beslag om het auteursrecht te kunnen vrijwaren.

Met succes, want sindsdien zijn de webstek en zijn zustersites er nog steeds niet in geslaagd om terug op te duiken. Ook de bijliggende online fora kunnen hun dagelijkse werk niet verder zetten. De oorlog tegen online criminaliteit is bij deze geopend.