'Belkacem is luis in de pels van de maatschappij, maar wou nooit terrorist zijn'

Fouad Belkacem vraagt vrijspraak: 'Is het zo'n misdaad om je geloof te promoten?'

Print
Fouad Belkacem vraagt vrijspraak: 'Is het zo'n misdaad om je geloof te promoten?'

Foto: BELGA

Antwerpen - Op het terrorismeproces tegen (leden van) Sharia4Belgium heeft Fouad Belkacem als laatste het woord genomen. 'Ik ben geen terrorist. Is het zo'n misdaad om je geloof te promoten?', verklaarde hij. Eerder vroegen zijn advocaten de vrijspraak omdat de feiten die Fouad Belkacem gepleegd heeft volgens hen niet kunnen worden bestempeld als terrorisme. Het Openbaar Ministerie noemde de verklaringen van de verdediging 'klinkklare onzin en larie'.

'Radicalisering is (nog) niet strafbaar'

Advocaat Ann Wellens ging woensdag van start met een moeilijk juridisch-technisch pleidooi. Ze verklaarde dat de feiten door Belkacem niet kunnen bestempeld worden als terrorisme omdat ze onlosmakelijk zijn verbonden met de handelingen in Syrië en daardoor binnen een oorlogscontext vallen. 

Ze verweet het Openbaar Ministerie zelfs de wet om te buigen om gelijk te halen. 'Het OM wil het onderste uit de kan halen en de wet naar de hand zetten om de stelling te onderbouwen. De essentie van dit dossier is de angst van de bevolking voor de islam. Om die reden voert de regering een strijd tegen de radicalisering, maar radicalisering is tot op vandaag niet strafbaar', klonk het.

'Belkacem had nooit de bedoeling een terrorist te zijn'

Vervolgens nam advocaat John Maes het woord en probeerde hij de jury ervan te overtuigen dat Belkacem nooit een terrorist wou zijn. 'De aanklacht van Belkacem tegen de volgens hem onaanvaardbare maatschappij was misschien provocatief of zelf onuitstaanbaar. Maar wat hij nooit heeft willen zijn is een terrorist of een stichter van een terroristische organisatie. Hij heeft er nooit toe aangezet dat jongeren naar Syrië zouden vertrekken. Heel veel van de verdachten en betrokkenen leggen de schuld niet bij Belkacem en stellen zeer duidelijk dat ze nooit werd aangespoord om te gaan strijden.'

Volgens Maes zal de jury dan ook geen enkel verband vinden tussen Sharia4Belgium en terrorisme. 'U kan hun uitspraken idealistisch of belachelijk noemen, maar een regering of een maatschappij willen ze niet omver werpen.' Maes besloot zijn pleidooi met een duidelijke eis aan de voorzitter: de vrijspraak. 

'Jejoen trok naar Syrië omdat hij geen belastingen wou betalen'

Jejoen Bontinck daagde woensdag overigens niet op op het proces. Nochtans wou onder meer advocaat Walter Damen bijkomende vragen stellen. Ook advocaat John Maes stelde zich grote vragen bij de verklaringen van Jejoen Bontinck. 'Hoeveel verschillende verklaringen heeft die man niet afgelegd? Hij werd in april 2012 uit Sharia4Belgium gezet en vertrok meer dan 10 maanden later uit eigen beweging naar Syrië. Syrië was the place to be omdat ik geen zin heb om hier belastingen te betalen. Dat waren zijn woorden.'

De pleidooien schoten in het verkeerde keelgat bij procureur Ann Fransen, die het Openbaar vertegenwoordigde. 'Men verwijt mijn ambt dat men een arrest tussen de soep en de patatten heeft toegevoegd aan het dossier. Dat is klinkklare onzin. En dan is er nog het 'masterpiece' over 'verzonnen' verklaringen van Jejoen Bontinck. Ook larie', besloot ze.

Belkacem: 'Is het zo'n misdaad om je geloof te promoten?'

Tot slot was het aan de beklaagden om de rechtbank toe te spreken. Fouad Belkacem herhaalde wat zijn advocaten al verklaarden. 'Ik ben geen terrorist en heb niemand naar Syrië willen sturen. Wij hadden niet liever gewild dan dat al die jongeren hier waren gebleven. Wij wilden gewoon tonen wie wij waren, waar we voor stonden. Is het zo'n misdaad om uw geloof te promoten?'

Ook beklaagden Michael Delefortrie, Mohamed El Youssoufi en Elias Taketloune namen het woord. Ze verklaarden dat ze niet naar Syrië reisden op vraag van Sharia4Belgium en dat ze spijt hadden van hun beslissing. 'Ik heb spijt dat ik mijn familie in de steek heb gelaten en mijn werk heb achtergelaten. Ik heb twee jonge kinderen. Ik hoop dat u mij en mijn gezin een kans geeft', aldus Taketloune.

Maximumstraf van vijftien jaar cel maar mogelijk vrijuit

Het openbaar ministerie vorderde eerder al voor de meeste leiders, met Fouad Belkacem op kop, de maximumstraf van vijftien jaar. Als de feiten die de beklaagden pleegden in Syrië niet als terrorisme kunnen worden beschouwd valt heel de redenering van het Openbaar Ministerie in duigen en kunnen alle 45 beklaagden mogelijk vrijuit gaan. Op 14 januari wordt het vonnis geveld.