Roep om vervolging na rapport over CIA-martelpraktijken

Print

De VN en mensenrechtenorganisaties willen dat betrokkenen bij de CIA-martelpraktijken vervolgd worden. Maar de Amerikaanse president Barack Obama houdt de boot af.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA martelde na 9/11 op grote schaal en loog over de informatie die hij zo verkreeg, zo blijkt uit een rapport dat de Senaat bekendmaakte.

VN-rapporteur voor Mensenrechten Ben Emmerson zegt dat er duidelijk sprake was van een ‘georchestreerd beleid van op een hoog niveau’ en vindt dat de verantwoordelijken moeten vervolgd worden. ‘Volgens het internationaal recht is de VS verplicht om de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen’, stelt Emmerson in een mededeling .

Ook Kenneth Roth, de directeur van Human Rights Watch, deelt die mening. Hij noemt de acties van de CIA crimineel en onverdedigbaar. ‘Tenzij dit proces naar de waarheid tot vervolging leidt, zal marteling een beleidsoptie zijn voor toekomstige presidenten’, zegt hij.

Vervolging lijkt echter nog altijd geen optie voor de Amerikaanse president Barack Obama, die de omstreden praktijken bij zijn aantreden in 2009 afvoerde. Hij zegt dat de praktijken brutaal, verkeerd en contraproductief waren en het Amerikaanse imago schade hebben toegebracht, maar hij zegt dat het tijd is om de gebeurtenissen in het verleden te laten.

Kort na 9/11 gaf de regering van president George Bush het ­Central Intelligence Agency toestemming voor een programma dat Rendition, Detention and Interrogation werd genoemd. De CIA zegt dat de praktijken levens hebben gered.