LuxLeaks breidt uit: belastingontwijking op ongeziene schaal

Print
LuxLeaks breidt uit: belastingontwijking op ongeziene schaal

Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse voorzitter van de Europese Commissie, werd al bij de eerste lekken in verlegenheid gebracht. Foto: EPA

Een nieuw lek van geheime belastingdeals, die Luxemburg sloot met topbedrijven zoals Walt Disney, Bombardier en Skype, onthult dat de belastingontwijking in Luxemburg gebeurt op een wereldwijd ongeziene schaal. Dat schrijft De Tijd dinsdag. Luxemburg blijkt al meer dan tien jaar lang belastingcadeaus uit te delen aan de klanten van alle grote én kleine advies- en advocatenkantoren.

Eerder kon het In­ter­na­ti­o­naal Con­sor­ti­um van On­der­zoeks­jour­na­lis­ten (ICIJ) al de hand leggen op 548 ver­trou­we­lij­ke be­las­ting­ak­koor­den die Luxem­burg sloot met 343 grote be­drij­ven en rijke fa­mi­lies. De ge­lek­te ak­koor­den ont­hul­len hoe Luxem­burg groen licht geeft voor zeer ver­re­gaan­de be­las­ting­con­struc­ties, vaak met ver­tak­kin­gen naar no­toi­re be­las­ting­pa­ra­dij­zen.

Nu onthult hetzelfde consortium dat Luxemburg op veel grotere schaal dan gedacht geheime belastingakkoord heeft gesloten met topbedrijven uit de hele wereld. Volgens Lars Bové van De Tijd bewijst het nieuwe lek dat het advieskantoor PricewaterhouseCoopers, waar de eerste belastingdeals begin vorige maand waren gelekt, lang niet de enige is die de controversiële belastingdeals mocht sluiten met de Luxemburgse fiscus. Ook de drie andere grote advieskantoren in de wereld, EY (het vroegere Ernst & Young), Deloitte en KMPG, mochten zulke deals sluiten waardoor grote bedrijven en rijke families massaal belastingen kunnen ontwijken.

De nieuwe gelekte belastingdeals gaan over 35 topbedrijven, zoals de Walt Disney-groep, de internetgiganten eBay en Skype, de Canadese trein- en vliegtuigbouwer Bombardier (die ook in Brugge een vestiging heeft), Hutchison Whompoa (de miljardengroep die bekende winkelketens bezit zoals ICI Paris XL en Kruidvat), de Telecom Italia Group, Koch Industries (een van de grootste privébedrijven in de Verenigde Staten en een van de belangrijkste geldschieters van de Republikeinse partij in de VS), de Amerikaanse investeringsgroep Colony Capital (de belangrijkste aandeelhouder van de supermarktketen Carrefour), Black & Decker en Reckitt Benckiser (met bekende merken zoals Durex, Vanish, Calgon, Dettol, Clearasil en Airwick).