Elke gemeente mag straks vervuilende auto’s bannen

Print
Elke gemeente mag straks vervuilende auto’s bannen

Foto: SVH

Vanaf 2016 zullen álle gemeenten, en niet alleen de centrumsteden, ervoor kunnen kiezen om vervuilende auto’s te bannen uit hun wooncentra. Ze zullen daarvoor ook zelf boetes kunnen opleggen. Het plan van Vlaams minister Joke Schauvliege neemt vooral de dieselwagens van vóór 2005 in het vizier.

Wie nu nog met een dieselwagen met bouwjaar 2004 of ouder rondrijdt, mag straks wellicht de centra van heel wat Vlaamse steden en gemeenten niet meer in. De stad Antwerpen was al langer vragende partij voor de invoering van die zogenaamde ‘lage-emissiezones’ om de schadelijke uitstoot van auto’s, vrachtwagens of autobussen tegen te gaan. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) heeft nu een concreet plan klaar om de meest vervuilende wagens aan te pakken. Het voorstel moet alleen nog ter goedkeuring voorgelegd worden aan de voltallige ministerraad.

Stevige boete

Alle Vlaamse steden en gemeenten zullen vanaf 1 januari 2016 zelf kunnen beslissen om lage-emissiezones te creëren in de binnenstad of in bepaalde wooncentra. Vervuilende wagens mogen er dan niet meer in, op straffe van een stevige boete. Volgens het voorstel van Schauvliege zullen de overtreders in de praktijk tussen de 90 en 360 euro moeten betalen. De gemeenten kiezen uiteindelijk zelf welke geldboete ze straks opleggen.

Lees meer in de woensdagkrant van Het Belang van Limburg.