Greenpeace-activisten riskeren celstraf voor beschadigen Peruaans erfgoed

Print

Activisten drongen het terrein van de Nazca-lijnen binnen om er een boodschap tegen klimaatopwarming neer te leggen. Foto: REUTERS

Het Peruaanse Ministerie van Cultuur reageert verontwaardigd op een stunt van milieuorganisatie Greenpeace. Activisten drongen het terrein van de wereldberoemde Nazca-lijnen binnen om er een boodschap tegen klimaatopwarming neer te leggen. Ze riskeren acht jaar cel voor hun actie. In de Peruaanse hoofdstad Lima vindt nog tot vrijdag de VN-klimaattop plaats.

De Nazca-lijnen, tekeningen in het zand die vermoedelijk dateren van tussen 500 voor en 500 na Christus, zijn Unesco-werelderfgoed en bevinden zich aan de Peruaanse kust ten zuiden van Lima. Greenpeace-activisten legden maandag grote gele letters naast de beroemde figuur van een kolibrie: ‘Time for change! The future is renewable’ was zichtbaar vanuit de lucht.

Het Ministerie van Cultuur laat weten dat de omgeving rond de geogliefen verboden terrein is, gezien de kwetsbaarheid van de Nazca-figuren. Het heeft de Peruaanse justitie gevraagd te beletten dat de verantwoordelijken het land verlaten. ‘Hoewel de Greenpeace-activisten de figuur van de kolibrie niet hebben beschadigd, lieten ze nieuwe sporen achter in het gebied’, verklaarde viceminister van Cultuur Luis Jaime Castillo . De activisten riskeren een gevangenisstraf tot acht jaar voor het beschadigen van cultureel erfgoed.

Greenpeace benadrukt dat haar activisten het terrein met zeer veel zorg hebben betreden en speciale schoenen droegen tijdens de actie. ‘We hebben ons laten adviseren door een archeoloog. Die heeft ons door het gebied gegidst,’ aldus Maurio Fernández, coördinator van de Greenpeace-klimaatcampagne in de Andesregio.