Mode

Wetenschappers ontwerpen ‘slimme beha’

Print
Wetenschappers ontwerpen ‘slimme beha’

Foto: Photonews

Onderzoekers aan de University of Wollongong in Australië hebben het prototype van een ‘bionische beha’ voorgesteld. Deze ‘slimme beha’ zou zich aanpassen aan de bewegingen van de borsten en strakker of losser gaan zitten naargelang de situatie.

Een te strak zittende beha kan de zenuwen afknijpen, waardoor vrouwen last kunnen krijgen van verdoofde vingers. Maar te weinig ondersteuning is ook niet goed, want dat kan al snel leiden tot nek- en rugklachten. ‘Een goed ondersteunende beha is erg belangrijk, zeker tijdens activiteiten zoals sporten’, zegt onderzoekster Julie Steele. ‘Helaas blijken de meest ondersteunende beha’s ook het meest oncomfortabel.’

Samen met haar team Australische wetenschappers heeft Steele daarom een bionische beha ontwikkeld die gemaakt is van ‘slim garen’ dat zich aanpast aan de bewegingen van de borsten. In de beha zijn vezels verwerkt die gekoppeld zijn aan sensoren die de bewegingen van de borsten registreren. Als de drager op een bepaald moment begint te versnellen, trekken kunstmatige spieren aan de achterkant van de beha samen voor meer ondersteuning. Als het rennen gedaan is, gaat de beha weer wat losser zitten. Op die manier zou je nooit nog handmatig je beha moeten verstellen.

Voorlopig gaat het enkel nog maar om een prototype en is de ‘slimme beha’ nog niet te koop in de winkel. Enkele zaken, zoals de grootte en het onderhoudsgemak, moeten nog verder op punt gesteld worden.

Niet te missen