Groen wil Thuis promoten bij nieuwkomers

Print
Groen wil Thuis promoten bij nieuwkomers

Foto: © VRT

Groen stelt voor het VRT-Journaal en Nederlandstalige programma’s zoals Thuis te promoten bij nieuwkomers in Vlaanderen. ‘De media kunnen een verbindende rol spelen in de samenleving’, vindt Vlaams parlementslid An Moerenhout.

Kijken naar het VRT-journaal en naar Thuis heeft volgens Moerenhout twee grote voordelen: het speelt een ‘verbindende’ rol en het helpt om Nederlands te leren, door de ondertitels. De politica, afkomstig uit de Vlaamse Rand rond Brussel, stelt voor nieuwkomers te informeren over die programma’s én over Teletekst, dat de ondertitels aanbiedt.

‘Dat kan met een welkomstpakket dat nieuwkomers thuis ontvangen of het kan aan bod komen in de lessen Nederlands’, aldus Moerenhout. Het aanbod kan dan ook verspreid worden op online platformen.

Een programma zoals Thuis is volgens Moerenhout een laagdrempelige manier om Nederlands te leren. ‘Iedere dag een half uur Nederlands aanhoren en proberen lezen, is een goede oefening. Bovendien spelen de dialogen zich af in herkenbare situaties, zoals een drankje bestellen in een café of ‘s morgens ontbijten samen met de familie.’

Moerenhout heeft het voorstel dinsdag in het Vlaams Parlement voorgelegd aan minister van Inburgering Homans. Eerder al besloot Homans’ partijgenoot, Vlaams minister Ben Weyts hetzelfde aanbod te organiseren in de Vlaamse Rand. Minister Weyts wil het ondertitelde nieuws van RingTV met het welkomstpakket promoten bij nieuwkomers in de Vlaamse Rand.