Parket verknoeit onderzoek: bedrijf vrijuit voor oplichting

Print
Parket verknoeit onderzoek: bedrijf vrijuit voor oplichting
Kinrooi -

Een niet grondig uitgezocht dossier zorgt ervoor dat een bedrijf uit Kinrooi dat over heel Europa folders uitgaf en meer dan 750.000 mailings per maand verstuurde, die afkomstig waren van fictieve kloosterordes, vrijuit gaat. Het bedrijf maakte gebruikt van dure 0900-nummers om zijn slachtoffers te lokken en maakte op die manier grote winsten die ze via verschillende vennootschappen doorsluisden naar ons land. Tegen de zaakvoerders werden gevangenisstraffen geëist van vijftien maanden en een verbeurdverklaring van 1,4 miljoen euro. Maar ze gaan vrijuit, omdat het parket van het onderzoek een zootje maakte.

Intercash BVBA huurde sinds 2005 in verschillende Europese landen betaalnummers en verstuurde onder andere mailings waarin men beweerde dat de ontvanger een auto of andere prijzen gewonnen had. Om die prijs te claimen moest men naar een duur 0900-betaalnummer bellen.

Ook verstuurde Intercash in naam van verschillende fictieve kloosterordes folders met natuurproducten. Iedere activiteit bracht men onder in verschillende fictieve vennootschappen die de opbrengst via een carrousel naar elkaar doorstuurden, voor ze naar België werden doorgesluisd.

Ondanks een zeer uitgebreid dossier gaat Intercash en zijn zaakvoerders nu toch vrijuit, omdat het parket blijkbaar van het hele dossier een zootje heeft gemaakt. Zo werd er onder andere een zeer oppervlakkig bankonderzoek gevoerd en ontbraken er verschillende stukken. Wel acht de rechter de oplichting met de dure betaallijnen bewezen, maar omdat niet kan bewezen worden dat de beklaagden ook in de vennootschap zetelden die de winst opstreek gaan ze ook hiervoor vrijuit.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio