Arco-vereffenaars dreigen Belgische staat voor de rechter te slepen

Print
Arco-vereffenaars dreigen Belgische staat voor de rechter te slepen

Foto: Belga

De vereffenaars van Arco, de holding die in de problemen kwam na de val van Dexia, dreigt ermee de Belgische staat voor de rechter te dagen. Dat schrijft De Standaard dinsdag. Aanleiding voor het dreigement is volgens de krant onduidelijkheid over het bedrag van onterechte staatssteun dat de Belgische overheid van Arco moet terugvorderen. Bij de vereffenaars was dinsdag niemand bereikbaar voor commentaar, bij minister van Financiën Johan Van Overtvelt had men “niets te melden”.

De Europese Commissie heeft de garantieregeling voor de Arco-coöperanten afgeschoten. Volgens de Commissie betrof het onterechte staatssteun en moet de Belgische overheid het bedrag van Arco terugvorderen. Maar over de precieze som bestaat onduidelijkheid. Arco raamt het bedrag op 150 miljoen euro, terwijl de staat eerder op 200 miljoen zou uitkomen. Ze hanteren elk een andere methodologie. Volgens De Standaard wacht Arco nog altijd op antwoord. Omdat dit al weken aansleept, zou de holding volgens De Standaard nu dreigen met een gerechtelijke procedure.

Arco heeft ook beroep aangetekend tegen de beslissing van de Europese Commissie, maar dat werkt niet opschortend.

Het gaat trouwens niet om de enige gerechtelijke procedure die de vereffenaars van Arco hebben aangespannen. Vorige week raakte al bekend dat ook aandeelhoudersvereniging Deminor gedagvaard wordt. Niet Arco zou zich schuldig hebben gemaakt aan verkeerde voorlichting, maar Deminor zelf, zo luidt de aanklacht volgens de krant. In 2001 ging Bacob-Artesia op in Dexia en volgens de holding heeft Deminor de coöperanten toen onvoldoende gewaarschuwd voor de risico’s.

Met de dagvaarding probeert Arco zich niet alleen in te dekken tegen mogelijke schadeclaims die Deminor en de coöperanten zelf hebben geformuleerd, maar eist Arco ook nog eens schadevergoeding, aldus De Standaard. Door de claim van Deminor wordt immers het uitbetalen van voorschotten uit de vereffening geblokkeerd en dit kost Arco zo’n 5.000 euro per dag aan rentebetalingen.

Deminor reageert in de krant vol zelfvertrouwen op de claim. “Dit is gewoon een poging van Arco om de aandacht van de grond van de zaak af te leiden”, zegt Erik Bomans. “Wij waren in 2001 helemaal geen beleggingsadviseur.”