38 bedden voor zorgopvang daklozen in Brussel

Print
38 bedden voor zorgopvang daklozen in Brussel

Foto: Dieter Telemans

Brussel -

Vanaf 1 januari volgend jaar komen er 38 bedden vrij voor de zorgopvang van daklozen. Daarover is maandag een akkoord bereikt binnen het verzekeringscomité van het Riziv, zo werd dinsdag vernomen van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld).

Het gaat enerzijds om 30 tijdelijke bedden voor mensen die in bestaansonzekerheid leven die niet meteen een ziekenhuisopname nodig hebben, maar die bijvoorbeeld nog maar pas geopereerd zijn of herstellen van een longontsteking. De andere acht bedden zijn bestemd voor meer gemedicaliseerde opvang, maar ook voor mensen met neuropsychologische stoornissen, legt minister De Block uit.

Aan het initiatief hangt een prijskaartje van ruim 1 miljoen euro. De praktische organisatie ligt in handen van Samusocial, dat in Brussel instaat voor de opvang van daklozen.

Uitgerekend dinsdag start de ngo Dokters van de Wereld een sensibiliseringscampagne rond het universeel recht op gezondheidszorg. Daarbij wil de organisatie er de aandacht op vestigen dat het vooral mensen zijn die de eindjes moeilijk aan mekaar kunnen knopen, het moeilijk toegang hebben tot medische en psychologische zorgen, terwijl zij er net het meeste nood aan hebben.

Om de aandacht van het publiek te lokken, heeft de ngo een situatie geënsceneerd waarbij voorbijgangers op een drukke straat nauwelijks aandacht schenken aan een duidelijk hulpbehoevende, hoogzwangere vrouw met een driejarig kindje. Wanneer er uren later een filmset rond haar wordt opgesteld, wekt de vrouw hun interesse. “Waarom raakt de realiteit ons pas als ze voorgesteld wordt als fictie?”, luidt dan ook de titel van het filmpje.

“Doel van de film is een gezicht te geven aan de duizenden kwetsbare mensen in België die geen toegang hebben tot medische zorgen”, legt Stéphane Heymans van de ngo uit. Volgens cijfers van de organisatie kampt 80 procent van de mensen in bestaansonzekerheid met een (erg) slechte gezondheid, maar heeft 67 procent geen toegang tot medische zorgen. Eén op zeven Belgen heeft al een bezoek aan de dokter uitgesteld omwille van financiële redenen. In 1997 was dat nog één op tien. “Dat cijfer neemt toe bij de meest kwetsbare groepen”, luidt het.