Officieel: Tour start in 2016 in Mont-Saint-Michel

Print
Officieel: Tour start in 2016 in Mont-Saint-Michel

Foto: REUTERS

De Ronde van Frankrijk gaat in 2016 op 2 juli van start in Mont-Saint-Michel (Manche), een pittoresk, rotsachtig schiereiland aan de westkust van het land. Dat maakten de organisatoren dinsdag bekend.

Vanuit Mont-Saint-Michel gaat het met een rit in lijn over 188 kilometer naar Utah Beach, aan de kusten van Normandië. Op die plaats landde op D-Day (6 juni 1944) een deel van de geallieerde troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De start van de tweede etappe wordt in Saint-Lô gegeven en de finish ligt in Cherbourg Octeville op de steile Côte de la Glacerie, met een maximaal stijgingspercentage van veertien procent. De derde rit zal in Granville van start gaan.

Nog nooit eerder werd ‘le Grand Départ’ van de Tour aan het departement Manche gegeven. In het verleden finishten er wel al twee Touretappes aan de Mont-Saint-Michel, in 1979 door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. In 1990 ging de zege er naar onze landgenoot Johan Museeuw, vorig jaar was de Duitser Tony Martin er na een tijdrit aan het feest.

Het definitieve Tourparcours wordt op 20 oktober 2015 in de Franse hoofdstad Parijs bekendgemaakt. Volgend jaar gaat de Tour in het Nederlandse Utrecht van start, om daarna een passage langs België te maken.