Staatsbons moeten volgend jaar vijf keer meer ophalen

Print
Staatsbons moeten volgend jaar vijf keer meer ophalen

Jean Deboutte, directeur bij het Agentschap van de Schuld. Foto: Geertje De Waegeneer

Het Agentschap van de Schuld wil volgend jaar 250 miljoen euro ophalen via uitgifte van staatsbons aan particulieren. Dat is vijf keer meer dan er dit jaar opgehaald werd, zo blijkt uit het financieringsplan voor 2015 van het agentschap.

Door de lage rente zijn weinig mensen nog geneigd op staatsbons in te tekenen. Bij de laatste veiling van staatsbons was de looptijd al verlengd tot 10 jaar, zodat toch een iets hogere rente kon worden aangeboden. Maar het mocht niet baten: de uitgifte bracht iets meer dan 10 miljoen euro op en had een coupon van 1,10 procent. In 2013 brachten de vier uitgiftes van staatsbons nog 66,35 miljoen euro op.

Overigens had het agentschap aanvankelijk voor dit jaar gedacht 500 miljoen euro te zullen ophalen via de staatsbon, terwijl er maar ongeveer 50 miljoen werd opgehaald. Eind 2011 leverden de zogenaamde Leterme-bons nog 5,7 miljard euro op, maar die waren zeer populair dankzij een mooi rendement.

De Schatkist verwacht volgend jaar 39,90 miljard euro te moeten lenen, wat 1,13 miljard euro meer is dan in 2014. Het agentschap plant onder meer voor 32,50 miljard staatsobligaties (OLO’s) uit te geven en 3 miljard euro op te halen via het EMTN-programma of alternatieve instrumenten.