Mode

Moeilijke tijden voor modehuis Prada

Print
Moeilijke tijden voor modehuis Prada

Foto: pn

Het gaat niet zo goed met het Italiaanse luxemerk Prada. Het Italiaanse modehuis zag de omzet de voorbije negen maanden fors dalen. Dat schrijft De Morgen.

In 2014 maakte het bedrijf 319,3 miljoen euro winst. Deze inkomsten liggen maar liefst 27,6 procent lager dan in 2013. Vooral in Azië en in het derde kwartaal van het jaar leed het modehuis grote verliezen. Prada-topman Patrizio Bertelli wijt de moeilijke situatie aan de huidige economische situatie en veranderingen in de luxegoederenmarkt.

Concreet: de voorbije jaren was China het beloofde land voor luxueuze modehuizen - kooplustigen waren dol op hun producten en de verkoop kreeg een enorme boost. Maar dat was voor de anticorruptiecampagne die het geven van dure cadeaus minder aantrekkelijk maakt. Daarnaast is de Chinese economie aan het afkoelen en is er een groter aanbod van Aziatische ontwerpers. Het valt op dat niet alleen de verkoop van Prada-spullen een serieuze tik heeft gekregen. Ook Gucci en Burberry delen in de klappen.

Maar wat Prada betreft is er nog een extra probleem. Analisten bij de Aziatische bank ICBC zeggen dat het Italiaanse merk te lang exclusief heeft willen zijn. De producten zijn te exclusief en te duur waardoor klanten hebben afgehaakt.

Niet te missen