IOC erkent Kosovo als lid

Print
IOC erkent Kosovo als lid

In maart van dit jaar speelde het Kosovaars voetbalelftal haar allereerste, officiële oefeninterland Foto: ZUMAPRESS.com

De stemgerechtigde leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben dinsdag op de 127e buitengewone algemene vergadering Kosovo officieel erkend als IOC-lid, waardoor het land atleten mag sturen naar de Olympische Spelen van 2016 in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

Het wordt zo de 205e lidstaat van het IOC. In oktober kreeg het land al een tijdelijke erkenning.

Kosovo werd door de Albanese meerderheid van de bevolking in 2008 eenzijdig uitgeroepen tot onafhankelijke republiek, die inmiddels door veel landen is erkend. Servië beschouwt deze Balkanstaat echter nog altijd als een autonome provincie.

In maart speelde het Kosovaars voetbalelftal haar allereerste door de FIFA erkende oefeninterland. Ondermeer Rode Duivel Adnan Januzaj heeft Kosovaarse roots en zou in theorie alsnog voor dat land kunnen kiezen als Kosovo officiëel erkend wordt als lid van FIFA (wat nu nog niet het geval is) maar die kans lijkt klein. ‘Ik ben blij dat ik voor de Belgische nationale ploeg mag spelen en hoop dat ik nog mijn hele carrière voor dit land mag spelen’, liet hij nog optekenen na zijn debuut op het WK in Brazilië.