‘Na mijn carrière kwam het zwarte gat. En gokken.’

Print
‘Na mijn carrière kwam het zwarte gat. En gokken.’

Foto: Photo News

“Mijn ex-vrouw heeft me het signaal gegeven: Luc, zo kan het niet verder.” In het Canvas-programma ‘Karakters’ van Ben Crabbé praat de voormalige Hasseltse topvoetballer Luc Nilis vanavond voor het eerst over zijn gokproblemen en de zwarte jaren die hij doormaakte na zijn plotse, gedwongen afscheid van het voetbal. “Hij is niet de enige: elk jaar klopt een topvoetballer bij ons aan omdat gokken hem in geldnood brengt”, zegt spelersvakbond Sporta.

Interviews geeft Luc Nilis, 47 intussen, zelden of nooit. Maar in het Canvas-programma ‘Karakters’ van Ben Crabbé geeft de voormalige Rode Duivel en topspits van Anderlecht en PSV wel een inkijk in zijn leven. Nilis vertelt er voor het eerst over hoe hij, toen zijn spelerscarrière plots ten einde kwam, in een zwart gat geraakte en jaren op de sukkel was. Hoewel hij als speler miljoenen had verdiend, geraakte hij door gokproblemen ook financieel in de malaise.

“Plots moet je dan je leven gaan opbouwen als een gewone man in het gezin”, zegt Nilis daarover in ‘Karakters’. “Terwijl het de vijftien jaar voordien altijd maar om voetbal heeft gedraaid.”

Nilis kon niet om met die verandering, geraakte op de sukkel en kampte ook met gokproblemen. “Op een zeker moment ga je bepaalde dingen proberen, komen er momenten dat je gaat gokken en kaarten en dergelijke”, zegt hij. “Als je dan op een bepaald moment over de limiet gaat, gaat er toch een lampje branden.”

Lees het volledige interview vandaag in Het Belang van Limburg.