2014 op weg om heetste jaar ooit te worden

Print
2014 op weg om heetste jaar ooit te worden

Foto: AFP

Met nog een drietal weken te gaan, blijkt nu al dat 2014 waarschijnlijk het warmste jaar in de geschiedenis wordt. Dat blijkt uit de eerste berekeningen van het WMO, het World Meteorological Organization.

Tussen januari en oktober van dit jaar lag de gemiddelde globale luchttemperatuur boven land en zee 0,57 graden hoger dan het gemiddelde tussen 1961 en 1990, dat als referentieperiode wordt gebruikt. En hoewel ook de voorbije jaren al warmer waren dan gemiddeld, lagen de temperaturen in 2014 ook nog eens 0,09 graden hoger dan de gemiddelde temperatuur van de voorbije 10 jaar.

Daarmee wordt 2014 het 38e opeenvolgende jaar met een abnormaal hoge jaarlijkse temperatuur wereldwijd. 14 van de 15 warmste jaren ooit, vonden bovendien in de 21e eeuw plaats.

Extreme weersomstandigheden

Vooral de hogere temperaturen boven de oceanen en in de oceanen, is volgens het WMO alarmerend. ‘Die hogere zeetemperatuur kan voor extreme weersomstandigheden zorgen’, zegt Michel Jarraud, Secretaris-Generaal van het WMO. ‘De gevolgen van die hogere temperatuur zijn heel verschillend. In sommige regio’s zal dat voor zware neerslag en overstromingen zorgen, in andere regio’s zal dat voor extreme hitte en droogte zorgen.’

Volgens het WMO zijn de weersomstandigheden van 2014 tekenend voor het veranderende klimaat. ‘Het klimaat is aan het veranderen, en jaarlijks stijgen niet alleen de risico’s om extreem weer, maar stijgt ook de impact van die klimaatsverandering op het menselijke leven.’