Vakantie

Zouden we gelukkiger zijn in een ander land?

Print
Zouden we gelukkiger zijn in een ander land?

Foto: Shutterstock

Wie er ooit al van gedroomd heeft om het geluk te gaan beproeven in het buitenland, heeft zich waarschijnlijk nog niet afgevraagd wat de kans is om daar effectief gelukkiger te worden. Statisticus dr. Maurits Kaptein berekende die kans aan de hand van statistische formules en besloot dat we niet al te snel onze koffers moeten pakken.

Maurits Kaptein van de Universiteit van Nijmegen is van mening dat heel wat kwesties en stellingen opgelost kunnen worden aan de hand van statistiek en dat je door middel van kansberekening een bepaalde keuze kan motiveren. Zo wil hij aantonen dat je ook kan inschatten wat de kans is dat we gelukkiger worden in een ander land.

‘Wie op vakantie is in Frankrijk, geeft zijn geluk daar waarschijnlijk een tien, terwijl hij zijn geluk hier een acht zou kunnen geven’, begint Kaptein. Wie daarna verhuist en alles ervaart zoals op vakantie, geeft zijn geluk daar nog steeds een tien. Die kans op uiterst geluk is volgens Kaptein een op vier. Het kan echter ook gebeuren dat je er doodongelukkig wordt, waardoor je het geluk in het buitenland een twee zou kunnen geven. De kans om ginder niet gelukkig te zijn is volgens hem ook een op vier. Dat alles hetzelfde blijft en je net als voor je thuisland je buitenlands geluk een acht zou geven, heeft volgens Kaptein een nog grotere kans, namelijk een op twee.

Na een berekening met deze waarderingscijfers en de berekende kansen, bekomt Kaptein het gemiddelde cijfer van een zeven. Deze waarde ligt lager dan het cijfer dat we ons geluk in eigen land hadden gegeven. Zo is er volgens de statisticus dus nog niet direct een reden om te vertrekken.

 

 

Niet te missen