Fit & Gezond

‘Deze diëten van de sterren zijn gevaarlijk’

Print
‘Deze diëten van de sterren zijn gevaarlijk’

Van slank tot graatmager: sterren gaan ver voor hun ‘ideale maten’. Maar de diëten die ze volgen zijn allesbehalve veilig, dat zegt de British Dietetic Association. De organisatie heeft een lijst samengesteld met de gevaarlijkste diëten van 2014 die je dus beter niet uittest.

In aanloop naar de feesten kan het verleidelijk zijn om enkele kilo’s proberen kwijt te spelen - om in je jurk te passen of zonder zorgen te genieten van de feestdis. Maar de manier waarop je afvalt is niet altijd even gezond. Het eetgedrag van sterren moet je al zeker niet kopiëren, want de kans is groot dat je zo essentiële voedingsstoffen mist.

Het zogenaamde holbewonerdieet is volgens de organisatie het ongezondst: hierbij moet je de eetgewoonten van onze voorouders imiteren en alle moderne voedingsmiddelen zoals brood, pasta en zuivelproducten zijn verboden. Acteur Matthew McConaughey, die spectaculair afviel voor zijn rol in ‘Dallas Buyers Club’, en actrice Megan Fox hebben er ervaring mee.

Omdat je geen zuivelproducten eet, krijg je weinig calcium binnen en dat zou je botten verzwakken. Maar er zijn meer nadelen aan verbonden: het dieet plaatst je als het ware in een sociaal isolement, want restaurantbezoeken zijn uitgesloten. Het vreemdste aan dit dieet is dat je dagelijks een bol klei moet eten om je lichaam ‘te ontgiften’. Dat is gevaarlijk omdat het risico op constipatie en vergiftiging aanzienlijk verhoogd.

Verder duidt de British Dietetic Association ‘Veganistisch voor 18 uur’, het favoriete dieet van Beyoncé, aan als gevaarlijk. De reden? De kans is groot dat je na zes uur ’s avonds plots vreetbuien krijgt en je zal volproppen met ongezonde, calorierijke voeding. Die doen je gezonde keuzes van eerder op de dag teniet. Bovendien is evenwicht belangrijk om een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

Verder raadt de organisatie aan om suiker niet uit je dieet te schrappen, hoewel sommige sterren beweren dat ze dat ooit hebben gedaan. Suiker zit namelijk in groenten, fruit en noten en die heb je nodig om te overleven. De gouden raad van woordvoerder Sian Porter: ‘Als een dieet te goed lijkt om waar te zijn, dat klopt dat meestal ook.’

Niet te missen