Vrouw Thomas Buffel herstelt van darmkanker

Print

Foto: pol de wilde-corelio

Racing Genk-aanvoerder Thomas Buffel (33) en zijn vrouw Stephanie De Buysser (37) hebben een verschrikkelijk jaar achter de rug. Nadat het koppel een tweeling kreeg, werd Stephanie in het voorjaar zwaar ziek. Pas in mei volgde het snoeiharde vonnis: darmkanker.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

2014 is één lange lijdensweg geweest voor Racing Genk-middenvelder Thomas Buffel en zijn vrouw Stephanie De Buysser.

Nadat eind 2013 hun pasgeboren tweeling Fausto en Maceo in het ziekenhuis opgenomen moest worden, werd in januari van dit jaar ook Stephanie ziek. ‘Ik kermde van de buikpijn, rilde van de koorts. De dokter dacht dat ik een serieuze ontsteking had’, vertelt ze aan Het Laatste Nieuws.

Tien kilo afgevallen

Na enkele weken was Stephanie terug thuis. Een kijkoperatie had niks aan het licht gebracht, maar middels antibiotica hadden de dokters de ontstekingswaarden in haar bloed kunnen milderen. Maar tien dagen later was het weer van dat. ‘Steph ging zo hard achteruit dat ze opnieuw werd geopereerd en tijdens die operatie ontdekten ze een perforatie van de dunne darm’, aldus Thomas Buffel.

‘Toen dat probleem onder controle was, viel haar dikke darm stil en belandde ze vier weken op intensieve.’ Stephanie kon weken geen stoelgang meer maken, viel op enkele maanden tijd tien kilo af en kreeg uiteindelijk een stoma.

Tumor in dikke darm

Tot april 2014 lag Stephanie in het ziekenhuis, maar een maand later zou er nog een operatie volgen. Daar werd duidelijk dat ze een tumor in haar dikke darm had: darmkanker. ‘Maar de dokter stelde ons na de operatie gerust. Er waren geen uitzaaiingen, er was niks abnormaals meer in het bloed te zien. Wel zou Stephanie preventief chemo moeten nemen.’

Daar zou ze in september mee beginnen, maar nog daarvoor bleek uit een nieuwe scan dat de darmkanker weer was uitgezaaid. Gevolg? Wéér een nieuwe operatie. ‘Als we niet alles kunnen wegnemen, kan van een genezing helaas geen sprake zijn’, klonk het harde vonnis van de dokter.

Een acht uur durende operatie later lijkt het ergste geleden, al is het nog steeds niet helemaal zeker dat Stephanie voorgoed genezen is. ‘Dat weet je met deze ziekte de eerste vijf jaar nooit’, is ze eerlijk.

Rampscenario

Al die tijd hield Thomas Buffel, die slechts enkele wedstrijden moest missen, zich staande door positief te denken. ‘Ik wist: als ik te veel denk aan een rampscenario, kom ik in een depressie terecht. Stephanie had een kans om erdoor te komen, dus hield ik mij voor dat ze er ook door ging komen. De club heeft mij al die tijd ook erg gesteund. Als ik weer naar Stephanie moest, lieten ze mij gaan. Ze hebben me nooit voor de keuze gesteld. Al goed, want dan zou ik sowieso voor Stephanie gekozen hebben.’