Hoe verander je van internet/tv-pakket?

Print
Hoe verander je van internet/tv-pakket?

Foto: Telenet

Nu Telenet een prijsverhoging voor volgend jaar heeft aangekondigd, lijkt de strijd om de klant op de internet- en tv-markt nu echt helemaal open te breken. Al komen er bij een overstap wel een paar dingen kijken.

De voorbije jaren zagen we hoe de Belgen steeds vlotter de weg vonden naar een andere energie of gsm-provider. In de praktijk is er op die markt nauwelijks nog een belemmering. De Vlaamse toezichthouder voor de energiesector Vreg roept bijvoorbeeld bijna systematisch op om energietarieven te vergelijken en over te stappen. En door extra’s als (bijna) gratis toestellen is ook de gsm-markt volledig opengebroken.

Maar in de praktijk kiezen veel mensen bij het betrekken van een nieuwe woning voor een bepaald bedrijf dat tv/internet/vaste telefoon voorziet, en daar blijven ze dan meestal jarenlang bij. Terwijl er vaak ook goedkopere opties zijn.

VERGELIJK. Wat is voor u de meest voordelige internet/tv-formule?

Bij het maken van een keuze bekijk je best niet alleen naar de prijs, maar ook wat voor diensten er aangeboden worden: wil je alleen internet, of meteen ook digitale tv en een vaste telefoon? Hoeveel zenders verkies je? En welke surfformule? Het zijn zaken die mee de prijs én de voorkeurleverancier bepalen.

Overstappen

Als blijkt dat je huidige leverancier nog steeds de beste keuze is, dan is er uiteraard geen probleem. Wie kiest voor een ander pakket van dezelfde leverancier kan die ook gewoon rechtstreeks contacteren.

Maar wie wil overstappen zal een paar zaken in het achterhoofd moeten houden:

- Als je het lopende contract al opzegt voordat het andere is geactiveerd, dan kan het dat je enkele dagen zonder verbinding valt. Je zegt het contract dus best pas op nadat je al een activatiedatum hebt ontvangen, adviseert vergelijkingssite aanbieders.be. Wie absoluut geen risico wil lopen kan er zelfs voor kiezen het huidige abonnement pas op te zeggen eens de nieuwe verbinding werkt, maar dan betaal je wel een korte periode aan twee leveranciers.

- Voordat je een contract opzegt kijk je best wat voor diensten je allemaal afneemt. Wie bijvoorbeeld een ‘triple play’ pakket heeft, zal niet alleen zijn internet en tv maar ook vaste telefoonlijn moeten overzetten, anders komt die te vervallen.

- Het overstappen zelf kan na een half jaar , en vanaf dan op elk moment en kostenloos. Wie eerder al wegwil bij zijn leverancier kan contractueel verplicht zijn een opzegvergoeding te betalen.

- Een niet onbelangrijk detail is dat je huis wel over de nodige aansluiting moet beschikken. Belgacom en de andere ADSL-providers gebruiken andere lijnen dan kabelleverancier Telenet. In de meeste gevallen zijn die er, of kunnen die door een installateur eenvoudig geactiveerd worden. Maar zorg dat je niet voor een verrassing komt te staan.

- Een andere fysieke verandering die moet gebeuren is de modem en digicorder. Als je de ene ADSL-leverancier inruilt voor een andere, dan kan u wellicht wel uw modem blijven gebruiken, maar je vraagt dit best na bij de leverancier. In de andere gevallen zal je wel wat hardware moeten laten vervangen. Afhankelijk van het type abonnement dat je kiest kan dat wel mogelijk op kosten van de nieuwe leverancier gebeuren.