Obama grapt over kritiek op gezondheidshervorming en zijn oren

Print
Obama grapt over kritiek op gezondheidshervorming en zijn oren

Foto: Photo News

De Amerikaanse president Barack Obama heeft ondanks een lage populariteit en de verloren parlementsverkiezingen zijn gevoel voor humor (nog) niet verloren. Bij een live-uitzending van het politiek-satirische programma “The Colbert Report” maandag nam hij de kritiek op zijn gezondheidshervorming op de korrel en lachte met zijn gedaalde populariteit en zijn grote oren.

Talkshowhost Stephen Colbert is een uitgesproken liberaal, die echter in de show op Comedy Central een uiterst conservatieve tv-journalist belichaamt. Obama verplaatste zich ook even in de rol van Colbert en zei dat hij zich nog nooit zo machtig gevoeld heeft als aan de tafel van de presentator. Over Obamacare zei de Democraat dat de Republikeinen hun doel enkel kunnen bereiken - om Obamacare te begraven - door een ziekteverzekering te weigeren. Maar eigenlijk is de kritiek gericht op één deel van de hervorming: de “Obama” in Obamacare.

Colbert had het over de positieve cijfers over de Amerikaanse banencreatie. “U heeft vele mensen tewerkgesteld - vooral als minister van Defensie”, aldus de humorist, enkele dagen na de benoeming door Obama van het vierde hoofd van het Pentagon in zes jaar tijd. “Dat heeft onze cijfers wat gestuwd”, gaf Obama toe.

In het programma had Obama het ook over zijn privéleven. Zijn vrouw en zijn twee dochters, die lachen met zijn grote oren, voorkomen dat hij zichzelf te serieus neemt, klonk het.

Het optreden van Obama in het programma markeert het begin van het afscheid van de satirische show. Colbert neemt immers vanaf begin volgend jaar de teugels van “Late Show” op CBS over van veteraan David Letterman, die met pensioen gaat.