Dertien doden bij nieuw bloedbad in Oost-Congo

Print

In de nacht van zondag op maandag zijn dertien mensen gedood bij een nieuw bloedbad in het oosten van Congo. Het leger en de blauwhelmen slagen er niet in om een einde te maken aan een reeks aanvallen die toegeschreven worden aan Oegandese rebellen. Dat meldt de VN-radio Okapi op gezag van lokale bronnen.

Het nieuwe bloedbad speelde zich af in de dorpen Mulolya en Malibo, op ongeveer 16 kilometer van Beni in het noorden van de provincie Noord-Kivu. Die provincie grenst aan Oeganda en Rwanda. In de nacht van zaterdag op zondag kwamen nog 36 mensen om het leven bij een aanval aan de rand van de stad Oicha en twee naburige dorpen, Manzanzaba en Mulobiya.

Volgens Teddy Kataliko, het hoofd van een koepel van middenveldorganisaties in de regio, vond de aanval zondag plaats tussen 21 en 22 uur Belgische tijd. Volgens Radio Okapi kwamen dertien mensen om en raakten nog eens zeven anderen gewond.

Sinds oktober zijn meer dan 250 mensen om het leven gebracht in soortgelijke omstandigheden in het gebied rond Beni. Het merendeel van de aanvallen zou gepleegd zijn door ADF, een islamitische rebellengroep die sinds 1995 in Congo aanwezig is en gekant is tegen de Oegandese president Yoweri Museveni.