Vl@s componistenvoorstelling: Bach’s laatste reis

Print
Vl@s componistenvoorstelling: Bach’s laatste reis

Foto: Chretien Paesen

Runkst

Hasselt - De Vlaamse Actieve Senioren – het Vl@s- nodigde musicloloog Jos Meersmans uit één van zijn monologen te brengen: Bach’s laatste reis. Meer dat tachtig toehoorders luisterden geboeid naar een schitterende vertelling van een boeiend stukje muziekgeschiedenis.

In het Ontmoetingcentrum Heilig Kruis in Runkst liep de grote zaal aardig vol. Jos Meersman, musicoloog en gepensioneerd docent muziekgeschiedenis vertelt rustig opbouwend het verhaal van Bach’s laatste reis en doet dat vanuit de persoon van Wilhelm Friedemann, Bachs oudste zoon. De monoloog getuigt van een zeer doorgedreven kennis van de muziekgeschiedenis, van componisten en hun families en van de gebeurtenissen uit hun leven.
Jos Meersman begint zijn vertellingen door eerst uit te leggen wat een fuga is. Daarna verplaatst hij zichzelf en het publiek naar 1747.
In mei 1747 reist de oude Johann Sebastian Bach van Leipzig naar Postdam-Berlijn verzoek van Frederik de Grote, koning van Pruisen. Die onderneming werd met de grootste scepsis aangevat. Nog geen twee jaar voordien had de Pruisische koning Leipzig onder de voet gelopen en sindsdien was hij de gebeten vijand van Bachs eigen vorst en beschermheer August III, keurvorst van Saksen en koning van Polen. Bovendien was Frederik door zijn opvoeding geworden wie hij was: een laaghartige treiteraar van precies diegenen voor wie hij het grootste respect had.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio