Cipiers dreigen met staking tussen kerst en Nieuwjaar

Print
Cipiers dreigen met staking tussen kerst en Nieuwjaar

Foto: ANP

Hasselt -

Het rommelt binnen de gevangenismuren. Draaien de onderhandelingen over de geplande overheidsbesparingen op niets uit, dan dreigen de cipiers het werk neer te leggen tussen Kerstmis en Nieuwjaar. “Met een reële kans op opstanden”, luidt het. Want een staking betekent minder activiteiten en minder bezoek voor de gedetineerden tijdens de eindejaarsperiode.

Aanleiding voor de onrust is het regeerakkoord dat 10 procent minder geld voor personeel voorziet tegen 2018. Dat betekent onder meer een wervingsstop en de verdere afbouw van de nachtploegen. Ook moeten de gedetineerden - zoals we vorige week al schreven - langer op cel blijven en wordt de zogenaamde ‘controle op leven’ afgebouwd. Nu wordt elk uur elke cel gecontroleerd uit voorzorg tegen zelfmoord, drugsgebruik of ontsnappingspogingen.

De plannen van de overheid worden woensdag besproken in het nationaal comité van ACV Openbare Diensten, maar de angst is groot dat de plannen te nemen of te laten zijn. De bonden vrezen voor de jobs van 975 contractuelen. “Als wij niet meestappen in de denkoefening, dreigt de overheid met naakte ontslagen. Dit is een oorlogsverklaring aan het gevangenispersoneel, want we moeten onderhandelen met het mes op de keel”, luidt het bij de ACV-vakbond.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio