Tweede advies bij euthanasie eindelijk vergoed

Print
Tweede advies bij euthanasie eindelijk vergoed

Foto: Photo News

Leif-artsen die een tweede, wettelijk verplicht, advies geven bij euthanasie, zullen daar voortaan een vergoeding voor krijgen. Dat bericht De Morgen dinsdag.

Patiënten die euthanasie aanvragen, mogen daarvoor niet alleen aankloppen bij hun behandelende arts. De wet bepaalt dat die steeds een advies moet vragen aan een collega. Bij niet-terminale patiënten moet zelfs een derde geneesheer betrokken worden.

Voor deze bijkomende medische consults wordt vaak een beroep gedaan op Leif-artsen (Leif staat voor Levenseinde InformatieForum). Alleen: deze groep artsen wacht al sinds 2007, toen ze met de ziekenfondsen tot een overeenkomst kwamen, op een vergoeding. Dat komt omdat het koninklijk besluit, dat de terugbetaling zou regelen, werd tegengehouden door diverse groepen, onder wie vier artsen. Zij dienden bij de Raad van State een bezwaarschrift in.

'Dat verzet is vorige week verworpen', aldus Ri De Ridder, directeur-generaal geneeskundige verzorging van het Riziv. Volgens De Ridder kan de terugbetaling nu eindelijk georganiseerd worden.