Betogers in New York richten zich op Brits prinselijk paar

Print
Betogers in New York richten zich op Brits prinselijk paar

Foto: AP

Betogers in New York hebben geprobeerd om een basketbalwedstrijd te verstoren die de Britse prins William en zijn vrouw, prinses Kate, wilden bijwonen. Betogingen in de Verenigde Staten, tegen het politiegeweld tegen raciale minderheden, gingen maandagavond onverminderd voort.

Twee weken geleden besliste een grand jury in Saint Louis, Missouri, de blanke politieagent niet te vervolgen die op 9 augustus de ongewapende, zwarte tiener Michael Brown had doodgeschoten. Vorige week besliste een andere grand jury een blanke politieagent niet te vervolgen voor de verstikkingsdood van Eric Garner in New York. Dat leidde tot massaal, soms gewelddadig protest.

Betogers in New York wilden maandagavond overgaan tot een ‘Royal Shutdown’ in de buurt van het Barclays Centre in de wijk Brooklyn. De Britse kroonprins en zijn zwangere vrouw zouden daar een basketbalwedstrijd bijwonen, als onderdeel van hun drie dagen durend bezoek aan de stad.

De wedstrijd tussen de Brooklyn Nets en de Cleveland Cavaliers kon ondanks het protest doorgaan. Basketbalster LeBron James was in de sporthal wel te zien met een t-shirt met de tekst ‘I can’t breathe’ (‘Ik kan niet ademen’), verwijzend naar de woorden die Eric Garner vlak voor zijn dood sprak.

Ook aan de andere kant van het land, in Berkeley, California, werd maandagavond meer protest verwacht. Betogingen draaiden daar zaterdag- en zondagnacht uit op geweld en plunderingen.