Burgers mogen begrafenis van koningin Fabiola bijwonen

Print
Burgers die de uitvaartplechtigheid van koningin Fabiola op vrijdag 12 december 2014 in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal te Brussel wensen bij te wonen, kunnen zich aanmelden bij de Protocoldienst van de FOD Binnenlandse Zaken via het emailadres protocol@ibz.fgov.be. Verplichte vermeldingen: naam, voornaam, nummer van Rijksregister en emailadres.

De weduwe van koning Boudewijn overleed vrijdag op 86-jarige leeftijd. In België geldt tot de uitvaart vrijdag een periode van nationale rouw. Vlaggen op overheidsgebouwen hangen halfstok. De bevolking kan woensdag en donderdag afscheid nemen van Fabiola in het Koninklijk Paleis in Brussel.

Japanse keizerin

Intussen raken er almaar meer namen bekend van buitenlandse gasten die vrijdag de begrafenis zullen bijwonen. Opmerkelijk is de mededeling van de Japanse regering dat keizerin Michiko de staatsbegrafenis van koningin Fabiola zal bijwonen. 

Het is pas de tweede keer dat keizerin Michiko zonder haar man een bezoek aan het buitenland brengt. Het keizerlijk koppel heeft België sinds 1973 al zeven keer bezocht, ook de begrafenis van koning Boudewijn in 1993 woonden ze bij. Het keizerskoppel was goed bevriend geraakt met de weduwe van wijlen koning Boudewijn.

Ook alle grote koningshuizen vaardigen leden af, deze royals komen voorlopig naar Brussel:

- Zweden: koning Carl Gustaf en koningin Silvia
- Denemarken: koningin Margrethe
- Spanje: koning Felipe en zijn moeder, oud-koningin Sofia (o.v.)
- Nederland: prinses Beatrix
- Luxemburg: groothertog Henri en zijn voltallige familie
- Japan: keizerin Michiko
- Thailand: prinses Maha Chakri Sirindhorn (dochter van koning Bhumibol)