Zet druk op Europa

Print
Zet druk op Europa

Foto: TONY VAN GALEN

De derde regionale stakingsdag zit er op. Volgende maandag volgt de grote nationale 24-urenstaking. Voor wie dringend toe is aan een verlengd weekend, volgend weekend is het dus te doen.

Tegen wat staken de vakbonden? Tegen de maatregelen van de regering-Michel? Fout. Twee derde van de maatregelen die de regering-Michel wil uitvoeren, werden eerder beslist door de regering-Di Rupo. In feite staken de vakbonden dus tegen de regering-Michel en met terugwerkende kracht tegen de regering-Di Rupo. Komt er nog een nationale betoging tegen de regering-Michel, dan willen we de socialisten met aandrang vragen om niet mee te betogen. En als ze het toch doen, om slechts een derde van de betoging mee te stappen. In het tegengestelde geval betogen ze tegen zichzelf.

Zijn de socialisten dan de grote boosdoeners? Maar nee. Ook de christendemocraten en de liberalen zaten in de regering-Di Rupo. Wat ons wel ergert is dat alles hier meteen politiek gespeeld wordt. Wat ons wel ergert is dat de socialisten denken dat ze hun maagdelijkheid van de ene dag op de andere herwonnen nu ze in de oppositie zitten. Wat ons wel ergert is dat ze het laten uitschijnen dat men zonder pijnlijke maatregelen onze overheidsfinanciën kan saneren en onze economie kan versterken. Wat ons wel ergert is dat ze nu de sterkste pleitbezorgers zijn van een vermogens(winst)belasting, terwijl ze daar niets aan deden toen ze nog in de regering zaten.

Integendeel, ze werkten mee constructies uit waardoor multinationals weinig of geen belastingen betalen en de aandeelhouders van die bedrijven hun vermogen verder kunnen aandikken. Want wat konden we gisteren in De Standaard lezen? Juist, België promoot ‘unieke’ belastingontwijking voor multinationals. Een regeling die dateert van onder de tweede regering-Verhofstadt met liberalen en… socialisten. Dat multinationals gebruik maken van deze wetgeving, kan men ze onmogelijk kwalijk nemen.

De conclusie ligt voor de hand. Stop de stakingen die voor groot economisch verlies zorgen, het meest van al bij de bedrijven die het moeilijk hebben. Stakingen hebben nog nooit voor één nieuwe job gezorgd. Het alternatief is extra politieke, syndicale en maatschappelijke druk op de regering-Michel om geleidelijk tot een correcte tax shift te komen. Die druk moet ook op de Europese Commissie gezet worden om te komen tot een minimum aan Europese fiscale regelgeving. Zodat multinationals en hun vermogende eigenaars niet langer fiscaal kunnen shoppen maar eindelijk belastingen betalen zoals alle andere bedrijven en alle burgers dat moeten doen. Daarna kan men de lasten op arbeid eindelijk fatsoenlijk verlichten.