SOUTHAMPTON - MANCHESTER UNITED: 1-2

Van Persie bezorgt Van Gaal (onverdiende) overwinning tegen Koeman

Print
Van Persie bezorgt Van Gaal (onverdiende) overwinning tegen Koeman

Robin van Persie kopt zijn tweede van de avond tegen de netten Foto: Photo News

In de Premier League heeft Manchester United de topper op het veld van Southampton gewonnen met 1-2. Louis Van Gaal zag zijn landgenoot Robin van Persie tweemaal scoren voor United, het Southampton van die andere Nederlander Ronald Koeman verdiende de zege maar blijft met lege handen achter.

Van Persie opende al vroeg de score: Fonte speelde te kort terug op zijn doelman, de Nederlandse topspits had maar binnen te schuiven. Het deerde een sterk Southampton weinig: terwijl de Mancunians weinig tot niets creëerden in de eerste helft bleven de Saints hoog druk zetten en ballen voor doel werpen. Het was uiteindelijk na balverlies van Fellaini en slecht uitverdedigen bij Man. United dat Pellè raak kon treffen. De Italiaanse spits beëindigde daarmee een doelpuntenloze periode die begon in oktober. Ook daarna was het enkel Southampton dat de klok sloeg, maar scoren, dat lukte niet meer voor rust.

Na rust zagen we hetzelfde spelbeeld: United kwam er zelden goed uit en moest de bal aan Southampton laten. The Saints deden zichzelf echter de das om met een domme terugspeelbal en slechte mandekking op Van Persie bij de daaropvolgende vrije trap van Rooney. Ondanks de vele kansen voor de thuisploeg en de constante dreiging, bleef Southampton steken op die ene goal van Pellè en dus blijft Koeman ontgoocheld achter. Van Gaal zal niet tevreden zijn met het spel van zijn team, maar zag zijn jongens wel een vijfde opeenvolgende zege over de meet slepen. De drie punten zijn bovendien zeer welgekomen: United wipt door deze zege over Southampton en West Ham naar de derde plek in de rangschikking met 28 punten. Dat zijn er vijf minder dan stadsrivaal City en acht minder dan leider Chelsea. De Saints leden dan weer hun derde opeenvolgende nederlaag, ze konden niet meer winnen sinds de 1-0 tegen degradatiekandidaat Leicester op 8 november. 

Fellaini was de enige Belg in het duel. Zijn teamgenoot Adnan Januzaj kwam niet van de bank en bij Southampton moest Toby Alderweireld geblesseerd (hamstrings) toekijken. De wedstrijd had wel een oranje tintje. Voor het eerst in de geschiedenis stonden er in de Premier League twee Nederlandse trainers tegenover elkaar.