Zwaarste stakingsdag voor het treinverkeer in heel België

Print

De provinciale stakingsactie loopt maandagavond af. Voor het treinverkeer was het de zwaarste van de drie provinciale stakingsacties. Omdat het treinverkeer in en rond Brussel volledig lam lag, had dat veel gevolgen voor het treinverkeer in het hele land, zegt Frédéric Petit van Infrabel.

De staking in Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant veroorzaakte maandag hinder op het spoor in heel België. “Eén derde van alle Belgische spoorverkeer loopt via de Brusselse Noord-Zuid-as. Aangezien ook Vlaams- en Waals-Brabant getroffen waren, had dit een grote impact voor het ganse treinverkeer in heel het land. Het was de zwaarste stakingsactie van de drie”, zegt Petit.

Het treinverkeer vanuit Gent en de kust kon sporen tot in Denderleeuw, vanuit Antwerpen tot in Mechelen of soms tot in Vilvoorde en vanuit Limburg tot in Leuven of Aarschot. In de ruime perimeter rond Brussel was er dus heel de dag geen treinverkeer. En de avondspits verliep maandagavond iets moeizamer dan de ochtendspits, aldus Petit.

Tijdens de nacht van maandag op dinsdag moet al het treinmateriaal terug op zijn plaats gebracht worden. “We wachten nu af wat het dinsdagochtend zal geven. We sluiten niet uit dat er dinsdag verspreid over het land nog gevolgsvertragingen zullen zijn en hier en daar misschien een afgeschafte trein”, zegt Petit. Hij hoopt tegen dinsdagochtend een nieuwe update te geven.