Rechtbank verdedigt zich: ‘Waarom we drugsbende met 46 leden vrij moesten laten’

Print
Rechtbank verdedigt zich: ‘Waarom we drugsbende met 46 leden vrij moesten laten’

Foto: VRT

Antwerpen -

Bart Willocx, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen, en persrechters Fabienne Nackaerts en Roland Cassiers drukken in een persmededeling hun begrip uit voor de publieke verontwaardiging na de vrijspraak van 46 beklaagden vrijdag in een drugsdossier op basis van een ongeldige telefoontapbeschikking. “Ook de rechtbank wordt hierdoor geraakt en tilt zwaar aan deze nietigheid met verstrekkende gevolgen”, klinkt het.

Ze vinden dat het dossier en de vernietigende beslissing wel in de juiste context moeten worden geplaatst. Het gaat hier om een zeer strenge wetgeving waarbij niet alleen een verregaande motiveringsplicht rust op de onderzoeksrechter, maar waarbij ook uitdrukkelijk de nietigheid als sanctie is voorzien in geval van een gebrek. Het afluisteren van telefonie is dan ook één van de meest strikt geregelde onderzoeksmaatregelen, ter bescherming van de privacy.

Daar komt nog bij dat elke onderzoeksrechter in Antwerpen de leiding heeft over tot 250 gerechtelijke onderzoeken, dat hij ook nog eens belast wordt met meer dan honderd mini-onderzoeken (onderzoeksmaatregelen die worden gevraagd in dossiers waarin het openbaar ministerie het onderzoek voert) én nog opdrachten vanuit het buitenland heeft. “Hiermee hebben de Antwerpse onderzoeksrechters de zwaarste werklast van het hele land.”

De magistraten vinden voorts dat de wijze waarop de onderzoeksrechter in kwestie in sommige media werd afgeschilderd “ontoelaatbaar” is. “De mogelijk door hem begane vergissing, in de vermelde context van hoge werkdruk, laat niet toe om hem op basis van anonieme beweringen als persoon volledig onderuit te halen, waar hij zich steeds met volle overgave voor zijn ambt heeft ingezet.”