Europees reddingsplan voor Griekenland wordt met twee maanden verlengd

Print
Europees reddingsplan voor Griekenland wordt met twee maanden verlengd

Foto: AFP

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben maandag beslist om hun financiële reddingsplan voor Griekenland met twee maanden te verlengen tot eind februari volgend jaar.

Het Europese reddingsplan voor Griekenland verstrijkt normaliter eind dit jaar, maar de internationale kredietverleners hebben met Athene nog steeds geen vergelijk gevonden over de precieze situatie van de openbare financiën in het land. Daardoor kan een laatste schijf van 1,8 miljard euro voorlopig niet worden overgemaakt aan Griekenland.

Het Griekse parlement schaarde zich in de nacht van zondag op maandag achter de begroting voor volgend jaar, maar de kredietverleners gaan niet akkoord met het cijferwerk. Ze menen dat de regering twee tot drie miljard euro extra inkomsten nodig heeft om de begrotingsdoelstellingen te bereiken en dringen aan op enkele bijkomende maatregelen. In Athene klinkt het echter dat het draconische besparingsregime politiek onhoudbaar dreigt te worden.

Een doorbraak voor het jaareinde achtten de euroministers niet meer mogelijk. Daarom is besloten om een technische verlenging met twee maanden toe te kennen. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem maakt zich sterk dat die termijn zal volstaan om een vergelijk te vinden en de resterende schijf over te maken, waarmee een punt zou worden gezet achter het reddingsplan.

Maar ook nadien zal Griekenland nog steeds Europees omkaderd worden. Om de financiële markten gerust te stellen, willen de euroministers Griekenland immers een financieel vangnet in de vorm van een preventieve kredietlijn uit het Europese reddingsfonds ESM toewerpen. De voorwaarden en de monitoring zijn dan wel minder strikt dan in het huidige reddingsprogramma.