Léonard wil zo snel mogelijk met pensioen

Print
Léonard wil zo snel mogelijk met pensioen

André Léonard Foto: pol de wilde

Aartsbisschop André Léonard wil zijn functie als aartsbisschop volgend jaar neerleggen. Dat vertelt hij dinsdag in een gesprek met Telefacts, zo meldt VTM Nieuws maandagavond.

Op 6 mei wordt Léonard 75, en dat is de leeftijd waarop van aartsbisschoppen wordt verwacht dat ze hun ontslag indienen bij de paus. Het is in dit opzicht dan ook eigenlijk niet zo gek dat Léonard aankondigt dat hij die dag zijn ambt ter beschikking gaat stellen om daarna met pensioen te kunnen gaan.

Wat wél opvalt, is de timing die Léonard vooropstelt. Wanneer een aartbisschop zijn pensioen aankondigt, wordt immers een procedure opgestart om een opvolger te zoeken. Om de periode tot die er is te overbruggen, vraagt de paus de vertrekkende aartsbisschop dan om tot dan aan te blijven. 

Soms duurt dit lang, zoals bij kardinaal Danneels in 2008. Hij stelde in dat jaar zijn ambt ter beschikking, maar het duurde nog bijna twee jaar tot Léonard als zijn opvolger werd aangeduid. Léonard hoopt echter dat het niet zo lang zal duren. ‘Ik hoop niet dat ik nog een paar jaar voort mag doen’, zegt hij. ‘Niemand op aarde is onontbeerlijk.’

Minder goede relatie met paus Franciscus

Léonard staat bekend als een vertrouweling van de vorige paus, paus Benedictus XVI. Met de nieuwe paus, die een veel minder conservatieve koers vaart dan Benedictus, kan Léonard het minder goed vinden.

Hij werd in februari bijvoorbeeld ook niet tot kardinaal benoemd door Franciscus. Léonard was toen naar eigen zeggen niet teleurgesteld dat hij de eer niet kreeg, maar zijn minder goede relatie met Franciscus speelt zonder meer een rol in de keuze die de aartsbisschop nu maakt.

Het hele interview met aartsbisschop Léonard is dinsdagavond te zien in Telefacts op VTM.