‘Geen cent terug omdat ik Belg ben’

‘Geen cent terug omdat ik Belg ben’

Foto: Karel Hemerijckx

“Ik weet dat ik niet over een onoverkomelijk bedrag spreek”, laat Jean, in Kuringen bekend als Jhonny, Buvens ons weten. “Maar een paar weken geleden kocht ik in Aken een scheermesje met batterij voor ongeveer 13 euro. Dit zou worden terugbetaald als ik het kassaticket zou opstuurde, samen met de streepjescode van de verpakking.”

“Een dag later al stuurde ik dat allemaal netjes naar het opgegeven adres. Ik kreeg alles even netjes terug, met de melding dat deze actie alleen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland geldt. Ik moest mij maar wenden tot Gillette in België. Dat probeerde ik, maar ik kreeg er geen gehoor. Nu, wij wonen toch in een eengemaakt Europa, of niet soms?”

De woordvoerster van Gillette bevestigt dat Jhonny Buvens geen recht had op een cashback. Waarom? ‘Omdat Jhonny geen Duitser is.’ Het Europees Centrum voor de Consument én de FOD Economie stellen evenwel dat deze praktijken verboden zijn door de Europese ‘Dienstenrichtlijn 2006/123/EG’. ECC-België wilt de zaak aankaarten bij ECC-Frankrijk, dat de handelaar kan vragen om de cashback-politiek aan te passen.