Komende maandag mogelijk geen kranten door staking

Print
Komende maandag mogelijk geen kranten door staking

Foto: Karel Hemerijckx

Er zullen op maandag 15 december, het orgelpunt van het vakbondsprotest, “zeker geen kranten gedrukt worden”. Dat zegt federaal secretaris Patrick Vandenberghe van ACV Bouw-Industrie en Energie.

Volgens hem is de actiebereidheid bij de drukkerijen groot, en zullen er ook geen verdelers zijn.

Vandenberghe is er zeker van dat er nergens in België kranten zullen worden gedrukt op 15 december. “Er is een enorme actiebereidheid. We zullen stakingsposten zetten, maar we weten nu al dat weinigen zullen opdagen”, zegt hij. Voor overleg is volgens hem geen ruimte meer. “Dat is uitgesloten. We volgen het ordewoord.”

De uitgevers zijn op de hoogte. “We houden er rekening mee. Het zou kunnen dat er maandag geen kranten zijn”, zegt communicatiemanager Frank Jaspers van Mediahuis, dat De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Belang Van Limburg en Gazet Van Antwerpen uitgeeft. Het bedrijf wil wel nog de dialoog aangaan met de vakbonden. Een digitale krant kan volgens hem wel verschijnen, want wellicht zullen er wel journalisten werken.

Tijdens de voorbije provinciale stakingsacties waren er geen problemen met het drukken en de distributie van de Mediahuiskranten. De vakbonden kregen in ruil advertentieruimte aangeboden waarin ze hun standpunten uiteen konden zetten.