Overheidsvakbond ACOD wil na 16 december opnieuw staken

Overheidsvakbond ACOD wil na 16 december opnieuw staken

Foto: Dieter Telemans

De socialistische overheidsvakbond ACOD heeft een stakingsaanzegging ingediend voor de gehele overheidssector en van onbepaalde duur. De vakbond neemt deze uitzonderlijke maatregel omdat hij ervan uitgaat dat er ook na de nationale staking van 15 december acties zullen volgen. Dat blijkt uit een brief van de vakbond aan premier Charles Michel.

De aanzegging is een reactie op de maatregelen die de overheid overweegt voor de gehele overheidssector en de autonome overheidsbedrijven. Maatregelen die het ACOD “aanvallen” noemt.

Concreet dekt de aanzegging alle acties die de ACOD-leden zouden kunnen voeren. “Elke afwezigheid van een personeelslid om aan de vermelde acties deel te nemen, wordt dus beschouwd als een door de vakorganisatie gedekte werkonderbreking”, luidt het in de brief.

De aanzegging komt er omdat “we er sterk rekening mee houden dat het niet zal zijn afgelopen na 15 december en dat nog acties zullen volgen”, aldus Guido Rasschaert, ACOD-secretaris voor alle sectoren van de openbare dienst binnen Vlaanderen. De vakbond wil met de aanzegging vermijden dat indien er zich acties opdringen, “wat zeer waarschijnlijk is”, een stakingsaanzegging niet op tijd kan worden ingediend. “Zonder vooruit te willen lopen op de besluitvorming, zijn we met deze aanzegging in staat om op 16 december verder te doen”, aldus Rasschaert.

Of er effectief nog acties volgen, hangt af van een evaluatie binnen het ABVV onmiddellijk na de nationale staking van 15 december. Ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw schermde zondag al met nieuwe acties in januari.

De aanzegging is volgens Rasschaert een “duidelijk signaal dat men geen rekening houdt met ons en men zich kan verwachten aan verdere acties”.

De aanzegging geldt voor alle openbare diensten en alle sectoren, “gaande van het onderwijs, de zorg, de brandweer, de post of het spoor”, aldus nog de ACOD-topman.