Fit & Gezond

‘Gevaarlijke’ botoxbehandeling waait over naar Europa

Print
‘Gevaarlijke’ botoxbehandeling waait over naar Europa

Foto: Shutterstock

Calf Botox, een ingreep waarbij botox in de kuiten wordt geïnjecteerd om de onderbenen te versmallen, is razend populair in Azië. De hype heeft nu ook Groot-Brittannië bereikt maar in ons land kan je de ingreep nog niet laten uitvoeren, al krijgen plastisch chirurgen soms patiënten over de vloer die dunnere onderbenen willen.

Van een strak voorhoofd tot minder lijntjes rond de mond: botox wordt in de wereld van de plastische chirurgie vooral gebruikt om rimpels te vervagen. Maar nu gaat het een stapje verder. In Azië injecteren ze botox in kuiten om deze slanker te maken. Nu stappen ook Britse vrouwen steeds vaker naar een specialist omdat ze dunnere onderbenen willen. Om in hun lange laarzen te passen, bijvoorbeeld.

Tijdens de korte ingreep, die gemiddeld 381 euro kost, wordt het goedje in de kuitspier geïnjecteerd. Daardoor verlammen bepaalde zenuwen en wordt de kuitomtrek tot twee centimeter smaller. De procedure heeft bovendien slechts invloed op de een klein deel van de buitenste spiervezels. Dit betekent dat je na de populaire behandeling normaal kan lopen. Het effect blijft maximaal zes maanden zichtbaar.

Gevaar voor gezondheid

Naveen Cavale, cosmetisch chirurg verbonden aan de British Association of Aesthetic Plastic Surgeons (BAAPS), vindt deze ingreep gevaarlijk. Om enig effect aan de kuit te zien heb je een grote dosis botox nodig - tot tien keer meer dan de hoeveelheid (20units) die in je gezicht wordt gespoten. Hij vreest dat het spierweefsel extreem wordt aangetast en je op termijn toch anders gaat lopen waardoor je gewrichten zoals de knie en de heup overbelast geraken. Maar er zijn meer risico’s: ‘Kuitspieren pompen bloed naar je benen en je hart. Als dat mechanisme verzwakt, loop je een verhoogd risico om bloedklonters te ontwikkelen. Als die in de longen terechtkomen, dan kan het fataal aflopen. En als botox verkeerd wordt geïnjecteerd, kan het een (slag)ader raken. Dat kan dan weer een beroerte of een hartaanval veroorzaken’, zegt Cavale in The Daily Mail.

Ook in Belgie?

De Genkse wellnesskliniek biedt de behandeling nog niet aan en in de Medical Art Clinic in Antwerpen hebben ze nog nooit van Calf Botox gehoord. In de kliniek van plastisch chirurg Erwin Lemmens worden soms kuiten versmald, maar dat gebeurt niet door middel van injecties. ‘Wij nemen vetweefsel weg’, klinkt het. Voorlopig blijft de trend dus aan de andere kant van de Noordzee.

Niet te missen