Paus Franciscus pleit voor verbod op kernwapens

Print
Paus Franciscus pleit voor verbod op kernwapens

Foto: Photo News

Kernwapens moeten voor eens en voor altijd verboden worden. Een wereld zonder kernwapens is mogelijk en nodig voor een veilige, vreedzame wereld. Dit heeft paus Franciscus gezegd tijdens de opening van de internationale conferentie over de humanitaire gevolgen van kernwapens die maandag en dinsdag in Wenen plaatsvindt. Hierbij zijn vertegenwoordigers uit meer dan 150 landen aanwezig.

De paus richtte zich in zijn boodschap tot de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz, de voorzitter van de conferentie.

Franciscus benadrukte dat kernwapens een wereldwijd probleem vormen die grote impact hebben op toekomstige generaties en onze planeet als geheel. Kernwapens hebben het vermogen ons en onze beschaving te vernietigen; meer aandacht is nodig voor het onnodige leed dat het gebruik van kernwapens veroorzaakt.

De paus richtte zich ook tot de vele slachtoffers van kernwapens en nucleaire testen, die 'keer op keer waarschuwen niet dezelfde onherstelbare fouten te maken'. De onderlinge technologische, sociale en politieke afhankelijkheid vragen volgens Franciscus om een 'ethiek van solidariteit' waarin mensen samenwerken aan een veiligere wereld en waarin we ons bewust zijn van onze wereldwijde verantwoordelijkheid.

De wens voor vrede, veiligheid en stabiliteit vormt een van de diepste menselijke verlangens, stelde de paus, en dit verlangen kan nooit worden ingevuld met militaire dreiging. 'De jongeren van vandaag en morgen verdienen een vredige wereldorde die gegrond is in respect, samenwerking, solidariteit en compassie.'

Het besteden van financiële middelen aan kernwapens is volgens de paus een 'verspilling' van kostbare middelen, die veel beter te besteden zijn aan onderwijs, gezondheid en de strijd tegen extreme armoede. 'De mensen die in de marges van de maatschappij leven, betalen de prijs voor deze verspilling.'

De paus benadrukte dat een wereld vrij van kernwapens een doel is dat door alle landen en miljoenen mensen ter wereld wordt gedeeld. Voor de toekomst van de mensheid is het van groot belang om dit doel te realiseren.