Straffen met uitstel voor brand die leven kostte aan drie kinderen

Print
Straffen met uitstel voor brand die leven kostte aan drie kinderen

De brand kostte het leven aan drie kinderen Foto: AFP

Anderlecht -

Moeder Fifi N., de elektriciteitsinstallateur en de -controleur hebben schuld aan de brand die op 20 november 2012 het leven kostte aan drie kinderen. De moeder had de drie kinderen alleen achtergelaten in de woning terwijl de installateur een deel van de oude elektriciteitsinstallatie niet had afgesloten en verwijderd en de controleur, ondanks de aanwezigheid van die oude installatie, een positief conformiteitsrapport had afgeleverd. Alledrie zijn ze veroordeeld tot een celstraf van 6 maanden met uitstel.

De brand in de gezinswoning in de Melkerijstraat werd rond 15 uur opgemerkt door voorbijgangers, die de hulpdiensten verwittigden. De Brusselse brandweer had het vuur snel onder controle maar vond in één van de kamers de levenloze lichamen van de drie kinderen, Brayn (4), Justine (3) en Timothé (2). De kinderen waren op het moment van de brand alleen thuis en zaten opgesloten in de slaapkamer. Hun vader was op zijn werk in Charleroi en moeder Fifi N. liep stage in een ziekenhuis in de buurt.

De brand was het gevolg van een oververhitting in een oude elektriciteitskabel. Volgens de rechtbank had de elektriciteitsinstallateur die moeten afsluiten en weghalen, wat hij niet had gedaan. De controleur had op zijn beurt nooit een positief rapport mogen opstellen aangezien hij op de hoogte was van de aanwezigheid van de oude kabel. Moeder Fifi had tenslotte nooit haar kinderen alleen mogen laten in de woning.

Elk van hen heeft dus in de ogen van de rechtbank een fout begaan die een gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid uitmaakte. De vader van de kinderen stond ook terecht maar volgens de rechtbank kon hem niets verweten worden. Hij zou niet geweten hebben dat de kinderen alleen zouden blijven.