Uberpop blijft verboden in Nederland

Print
Uberpop blijft verboden in Nederland

Foto: AP

Uberpop, de particuliere dienst van Taxi-app Uber blijft vooralsnog verboden in Nederland. Uber had beroep aangetekend tegen het verbod op de particuliere taxidienst. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven wil echter van geen wijken weten.

Via Uberpop kan iedereen zich aanbieden om te werken als taxichauffeur. De enige voorwaarde is dat je over een eigen wagen moet beschikken. Volgens de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) druist dat in tegen de licentieregelgeving. Volgens de ILT gaat Uber met Uberpop zijn boekje te buiten en bezondigt het bedrijf zich aan illegaal personenvervoer in commercieel verband.

Afschrikken doet de uitspraak van het College voor het Bedrijfsleven niet, Uber gaat gewoon door met Uberpop. ‘Dit is slechts stap één in een langlopende juridische strijd. Wij gaan in beroep’, klinkt het strijdvaardig bij Uber. Volgens het taxibedrijf is het vonnis gestoeld op een verouderde wetgeving uit 2000. ‘Smartphones en andere innovaties om kwaliteit te waarborgen bestonden toen nog niet.’

De rechter volgde het betoog van Uber - dat Uberpop een variant is op carpoolen - niet en liet verstaan dat de chauffeurs duidelijk ‘een economische activiteit’ uitoefenden. Bovendien heeft Uber zelf de wet overtreden, zegt de rechtbank, omdat de taxidienst kan beschouwd worden als een vervoersbedrijf. Dit omdat Uber zelf 20 procent van alle betalingen aan chauffeurs van de taxi-app ontvangt.

De rechter handhaaft ook de dwangsommen van maximaal 100.000 euro die opgelegd werden aan Uber zelf. Vier Uberpop-chauffeurs kregen in Amsterdam een boete van 1.500 euro. Ook werd hen een dwangsom opgelegd van 10.000 euro per volgende overtreding.

De andere diensten van Uber in Nederland, Uberlux en Uberblack, maken gebruik van chauffeurs met een licentie en mogen dus actief blijven.

Uber kwam dit weekend in India terecht in het oog van een storm nadat één van de chauffeurs van Uberpop beschuldigd werd van verkrachting. Uber zou nalatig geweest zijn in het screenen van de man, die al eerder gearresteerd zou geweest zijn voor zedenfeiten. De volledige dienst Uber werd maandag verboden in New Delhi na het incident.