Olympische Spelen hervormen: meer sporten, meerdere steden en eigen tv-kanaal

Print
Olympische Spelen hervormen: meer sporten, meerdere steden en eigen tv-kanaal

Foto: AFP

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) stelt geen limiet meer op wat betreft het maximumaantal verschillende sporten op de Olympische Spelen, wel is er nog een beperking op het aantal deelnemers en de verschillende nummers waarin medailles te verdienen zijn. Dat werd maandag beslist in Monaco door de stemgerechtigde leden op de 127e buitengewone algemene vergadering van het IOC.

Voor de Zomerspelen geldt er een maximum van 10.500 atleten en 310 verschillende nummers. Voor de Winterspelen staan de limieten op 2.900 deelnemers en 100 nummers. De beslissing zorgt er onder meer voor dat in 2020 organisator Tokio honk- en softbal kan toevoegen aan het programma.

Eerder besliste het IOC ook al dat vanaf heden sommige sportevenementen tijdens de Spelen in verschillende steden of uitzonderlijk zelfs in verschillende landen georganiseerd mogen worden. Dat zou de kosten voor de organisatoren moeten drukken. Het IOC werd de afgelopen jaren met de neus op de feiten gedrukt, nadat vier van de zes kandidaten voor de organisatie van de Winterspelen 2022 wegens financiële overwegingen afhaakten.

IOC lanceert olympisch televisiekanaal

Het IOC zal in 2015 ook een digitaal olympisch televisiekanaal lanceren. Dat voorstel werd unaniem goedgekeurd. Bedoeling is om ook in de periode tussen de Spelen de olympische sporten te promoten. De zender zal dagelijks te bekijken zijn, in eerste instantie alleen via internet. Voor de eerste zeven jaar, tot 2021, werd een budget van 446 miljoen euro vrijgemaakt.
'Voor de programma's zal uit het rijke beeldarchief van het IOC geput worden. Uiteraard is het niet de bedoeling te gaan concurreren met de zenders die de uitzendrechten van de Spelen kochten', verduidelijkte Yiannis Exarchos, CEO van Olympic Broadcasting Services. 'Wel brengen we verslagen van kwalificatieproeven voor de Spelen, informatieprogramma's en debatten over olympische sporten, Tonen we het aansteken van de olympische vlam en volgen we de fakkeltocht en zijn er tal van documentaires over de geschiedenis van de Spelen. Met de hulp van lokale verdelers zal er in verschillende talen uitgezonden worden. Tijdens de Spelen mogen de zenders die de uitzendrechten in handen hebben van ons olympisch kanaal gebruik maken.' IOC-president Thomas Bach noemde de oprichting van het olympisch kanaal 'een historisch moment in de olympische geschiedenis.'

Het zijn nog maar enkele van de hervormingen die voorgesteld werden door IOC-voorzitter Thomas Bach. Met zijn ‘Olympic Agenda 2020’ wil de Duitser de olympische beweging moderniseren.