Food

Drie recepten met de mandarijntjes van Sinterklaas

Print
Drie recepten met de mandarijntjes van Sinterklaas

Foto: Shutterstock

Wie afgelopen weekend van Sinterklaas niet alleen heel veel snoepgoed en chocolade kreeg, maar ook manden vol mandarijntjes, ziet nu misschien al niet meer hoe ze die allemaal gaan opgegeten krijgen vooraleer ze slecht worden. Dankzij de volledige recepten kan je ze echter op een verrassende manier verwerken in een voorgerecht, hoofdgerecht of dessert en hoef je er dus geen enkele verloren te laten gaan.

Witloofsalade met mandarijntjes en feta

Corn To Be Wild

 

Ingrediënten voor 4 personen:

5 kleine stronken witloof

4 kleine mandarijntjes

Een halve plak feta (of witte kaas)

3 handjes gemengde ongezouten noten

1 handje gedroogde cranberry’s (optioneel)

2,5 eetlepels honing

4 volle eetlepels stand of (half)volle yoghurt

60 milliliter sinaasappelsap

2 theelepels mosterd

Peper en zout

 

Bereiding:

Was de witloof, snijd de uiteinden eraf en verwijder eventuele beschadigde blaadjes aan de buitenkant. Halveer de stronkjes en snijd de harde kernen eruit. Snijd de witloof vervolgens in lange repen en doe ze in een grote slabak. Rooster de noten en de cranberry’s een paar minuten in een droge koekenpan en hak ze grof.  Pel de mandarijntjes, verdeel ze in partjes en voeg ze samen met de noten en cranberry’s toe aan de witloof. Verkruimel vervolgens de feta en strooi deze over de inhoud van de slabak. Mix de honing, stand/yoghurt, sinaasappelsap, mosterd en een flinke snuif peper en zout in een apart kommetje. Proef of de dressing goed in balans is en pas hem indien nodig aan naar smaak. Sprenkel de dressing over de salade en meng het geheel goed door met slabestek. 

 

Kippenbouten met mandarijn

Leuke Recepten

 

Ingrediënten voor 4 personen:

8 kippenbouten

5 mandarijnen

3 kaneelstokjes

2 eetlepels olie

Snuifje kaneel

1 theelepel tijm

250 gram wortelen, geraspt

2 eetlepels Grand Marnier

Peper en zout

 

Bereiding:

Rasp de schil van 1 mandarijn en knijp deze mandarijn daarna uit. Meng het mandarijnsap, de mandarijnrasp, de olie, het snuifje kaneel en de Grand Marnier onder elkaar. Schep de kippenbouten er door en laat een half uur marineren. Verwarm de oven op 200 graden. Schil de rest van de mandarijnen en snijd dwars doormidden. Leg de gemarineerde kip met de marinade in een ovenschaal en verdeel er de wortelen, mandarijnhelften en de kaneelstokjes over. Bestrooi met wat peper, zout en tijm en besprenkel met een beetje olijfolie. Zet de kip gedurende 40 minuten in de oven en controleer daarna of de kippenbouten gaar zijn. Lekker met gebakken krieltjes.

 

Kokos-citrus dessert

My Food Blog

 

Ingrediënten voor 4 personen:

4 gepelde mandarijnen

3 theelepels Cointreau of andere sinaasappellikeur

200 ml kokosmelk

200 ml slagroom

50 gram bloem

240 gram kristalsuiker

12 eidooiers

2 takjes munt

 

Bereiding:

Meng met een klopper de bloem, eidooiers en suiker tot een glad beslag. Zet op een middelhoog vuur en roer goed door (maar niet te hard, want dan ontstaan er luchtbellen). Zet na een paar minuten het vuur zachter en voeg de kokosmelk toe. Blijf goed doorroeren totdat het geheel indikt. Dit duurt ongeveer een minuut of vijf. Zet het vuur uit en blijf af en toe roeren totdat het is afgekoeld. Haal vervolgens de vliesjes van de mandarijnpartjes af. Dit is het makkelijkst met een klein mesje. Doe de helft van de partjes in een bakje en voeg hier de sinaasappellikeur aan toe. Laat ze minstens tien minuten in de sinaasappellikeur marineren. Klop de slagroom op totdat deze lobbig is en roer de helft hiervan door de koude custard. De andere helft wordt de bovenste laag van het dessert. Neem vier glazen. Giet de gemarineerde mandarijnen af en verdeel ze over de glazen. Verdeel dan de kokoscustard over de glazen, gevolgd door de slagroom. Garneer met de resterende mandarijnen en een takje munt. Wie een alcoholvrije versie wil maken, kan de sinaasappellikeur vervangen door een klein beetje oranjebloesemwater.

 

Niet te missen