Abou Jahjah protesteert aan kabinet Francken tegen ‘racistische’ politiek

Print
Abou Jahjah protesteert aan kabinet Francken tegen ‘racistische’ politiek

Foto: BELGA

Aan het kabinet van Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, hebben maandagmiddag een 20-tal leden van Movement X, de burgerbeweging van Abou Jahjah, een protestactie gehouden. Ze vroegen er het ontslag van de staatssecretaris, die ze een racistische politiek en extreem-rechtse sympathieën verwijten.

De actievoerders stonden eerst op de hoek van de Wetstraat met de Hertogstraat, in de neutrale zone, maar werden door de politie met zachte dwang naar de hoek van de Wetstraat met de Regentlaan gebracht.

De betogers riepen leuzen als ‘Meerwaarde Theo Francken zero’ of ‘Geen plaats voor fascisten in de regering’. Niet alleen de staatssecretaris zelf moest het ontgelden, ook zijn partijgenoten Jambon en Homans werden als racisten en fascisten bestempeld.

‘Zelfs zijn beleidsnota is racistisch geïnspireerd’

‘We staan hier uit solidariteit met de verschillende vakbonden die vandaag staken uit protest tegen de regeringsmaatregelen’, zei Dyab Abou Jahjah. ‘Ons stakingspiket is tegelijkertijd een signaal tegen het beleid van de staatssecretaris en tegen zijn uitspraken, zowel in het verleden als vandaag. Zelfs zijn beleidsnota is racistisch geïnspireerd. Onze strijd tegen racisme en discriminatie, voor meer gelijkheid, is perfect complementair met de sociaal-economische strijd die de vakbonden voeren.’

Reactie Francken: ‘Hij is binnengekomen met een leugenachtig asielverhaal’

Het protest kwam blijkbaar hard aan bij de staatssecretaris. In een reactie aan de website Newsmonkey schreef hij: ‘Hij is natuurlijk een ervaringsdeskundige van het lakse PS-migratiebeleid: binnengekomen met een leugenachtig asielverhaal, vervolgens gehuwd met een goedgelovige Vlaamse, via de lakse oude gezinsherenigingswet verblijfspapieren gekregen en onmiddellijk erna gescheiden, maar de dans ontsprongen want al Belg geworden via de nog laksere Snel-Belgwet.’

De woordvoerster van Francken bevestigt dat die woorden de officiële reactie vormen op het protest. Dat Francken daarmee persoonlijk reageert op de kwestie, heeft volgens woordvoerster Katrien Jansseune alles te maken met de persoonlijke aanval van Abou Jahjah en zijn beweging zelf.