Fit & Gezond

Vitaminesupplementen maken je niet gezonder

Print
Vitaminesupplementen maken je niet gezonder

Foto: Shutterstock

Het innemen van vitamines, mineralen en voedingssupplementen zou je niet noodzakelijk gezonder maken. Meer zelfs, onnodig vitaminegebruik kan nefaste gevolgen hebben. Dat meldt de krant ‘De Morgen’.

De laatste jaren is zowel het gebruik van multivitamines als het gebruik van voedingssupplementen sterk gestegen. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in België zijn ze populair. Cijfers van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) uit 2007 tonen aan dat er in amper drie jaar een stijging was van vijftien procent. Mensen nemen ze vooral tijdens wintermaanden of examenperiodes, om te zorgen voor een betere weerstand of concentratievermogen.

Een artikel in de Amerikaanse medische krant ‘Annals of Internal Medicine’ zou nu echter beweren dat het positieve effect van die supplementen in geen enkel onderzoek werd aangetoond. Bovendien blijken de pillen heel wat minder onschuldig dan we denken. ‘Consumenten weten niet dat megavitamines het risico op kanker en hartproblemen doen toenemen en hun leven kunnen verkorten’, licht Dr Paul A. Offit toe in de Amerikaanse krant 'The New York Times'.

‘De vraag is niet óf mensen vitamines nodig hebben, maar wel hoeveel ze er nodig hebben en of ze er genoeg binnenkrijgen via hun voeding’, zegt Offit. ‘Vaak bevatten die supplementen zeer hoge dosissen van de vitamines. Wie dankzij een evenwichtige voeding voldoende vitamines binnenkrijgt, brengt door het nemen van extra vitamines zijn lichaam uit evenwicht.’ Sarah De Saeger, professor voedingsmiddelenanalyse aan de Universiteit van Gent bevestigt: ‘wie gezond en gevarieerd eet, heeft geen supplementen nodig’.

Toch geeft ze aan dat voor sommige mensen deze supplementen wel nuttig zijn, zoals voor zwangere vrouwen, bejaarden of mensen die een extreem dieet volgen. ‘Het probleem is echter dat op de verkoop van vitaminesupplementen weinig controle is’, zegt De Saeger. ‘Je kan ze kopen in de supermarkt of op internet, waardoor men niet kan nagaan of de mensen die ze kopen ze ook effectief nodig hebben. Het zou beter zijn als die preparaten enkel in de apotheken te koop zouden zijn.’

 

Niet te missen