Hackers halen Sony’s PlayStation Network onderuit

Print
Hackers halen Sony’s PlayStation Network onderuit

Onder andere de website van de PlayStation Store was een tijdlang onbereikbaar. Foto: rr

Een groep hackers beweert verantwoordelijk te zijn voor een aanval op het PlayStation Network van Sony. Dat was de voorbije nacht een tijdlang onbereikbaar. Een nieuwe klap voor Sony, wiens filmdivisie recent werd getroffen door een grootschalige cyberinbraak.

Verschillende gamers meldden problemen met het inloggen op het PlayStation Network (PSN) - de dienst van Sony die alle online toepassingen op de PlayStation-consoles mogelijk maakt. Wie de website van PSN bezoekt, krijgt de melding ‘Pagina niet gevonden. Het ligt niet aan jou. Het is de schuld van het internet.’ Het zou een simpel technisch probleempje bij Sony kunnen zijn, maar op Twitter werd de aanval opgeëist door de hackers van Lizard Squad. Vorige week ging ook het concurrerende Xbox Live van Microsoft onderuit door een DDOS-aanval. Ook toen claimde Lizard Squad de actie.

Sony heeft de cyberaanval op hun PlayStation Network nog niet bevestigd. De toegang tot het netwerk is intussen wel al hersteld. De kans dat er ook gebruikersgegevens zoals wachtwoorden of kredietkaartnummers zijn buitgemaakt, lijkt bijzonder klein. Een DDOS-aanval is er doorgaans enkel op gericht om een server van een website of een dienst op de knieën te dwingen, door er een ongezonde hoeveelheid trafiek naartoe te sturen.

Datalek of niet, het imago van Sony krijgt met deze actie opnieuw een flinke deuk. Het bedrijf was nog niet bekomen van een recente hack bij Sony Pictures, waar wél heel wat data werden gestolen. Niet alleen werden daarbij films buitgemaakt die nog in de zalen moeten verschijnen, maar ook salarissen van acteurs, en allerhande wachtwoorden en inloggegevens van Sony vielen in handen van de cybercriminelen. De daders van die hack zijn nog niet bekend - de eerste berichten wezen in de richting van Noord-Korea, maar het regime van Kim Jong-un ontkent alle betrokkenheid.