Wilders verhoord over ‘minder Marokkanen’: ‘Ik neem geen woord terug’

Print
Wilders verhoord over ‘minder Marokkanen’: ‘Ik neem geen woord terug’

Foto: DAVID VAN DAM/Hollandse Hoogte

Geert Wilders, leider van de Nederlandse populistische Nederlandse Partij voor de Vrijheid (PVV), neemt niets terug van zijn ‘minder Marokkanen’-uitlatingen eerder dit jaar. Dat blijkt uit een verklaring die hij maandag heeft afgelegd in zijn verhoor door de Rijksrecherche. 'Ik neem geen woord terug van wat ik gezegd heb. Ik heb namelijk niets verkeerd gezegd', aldus Wilders in zijn verklaring, die hij het ANP heeft gestuurd.

Het verhoor maandagochtend vond plaats in opdracht van het Openbaar Ministerie. Dat maakte in oktober bekend dat het Wilders vanwege diens ‘minder Marokkanen’-uitlatingen op 19 maart verdenkt van 'belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat'. Het OM zei er toen bij dat vervolging in de rede ligt. Wilders hoopt dat dat niet gebeurt, zegt hij maandag tegen het ANP.

In zijn verklaring stelt hij dat hij zich verzet tegen de 'gewelddadige totalitaire ideologie - de islam - die dood en verderf zaait'. Hij zegt dat het als gekozen politicus zijn taak en zijn plicht is om de gevaren van onder meer de 'massa-immigratie en de voortschrijdende islamisering' te benoemen.

Wilders herhaalt dat hij inderdaad minder Marokkanen wil in Nederland, maar dat is volgens hem iets anders dan dat hij 'alle Marokkanen Nederland uit zou willen hebben of iets zou hebben tegen alle Marokkanen'. Hij kondigt in zijn verklaring aan dat hij zich nooit door iemand de mond zal laten snoeren. 'Tegen geen enkele prijs en door niemand, wat de gevolgen ook mogen zijn.'